Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa sekä taloutta että ympäristöä. Ruokahävikkiä voi välttää kun ruokaa valmistetaan sopiva määrä ja se säilytetään fiksusti. Tarttukaa teemaan marttaillassa älypuhelimin, kokkaillen tai kahvihävikistä keskustellen.

Älypuhelimet käyttöön

  • Tehkää arvio omasta ruokahävikistä osoitteessa www.lessfoodwaste.fi olevalla laskurilla.
  • Ladatkaa Martat-sovellus:
    • Hakekaa sovelluksesta Kaikki sisällöt – Ruoka ja ravitsemus – Vinkit. Katsokaa vinkit, miten teet hävikistä herkkua.
    • Testatkaa sovelluksen hakutoimintoa: kirjoittakaa hakukenttään esim. banaani tai parsakaali – löytyykö hyviä ohjeita, jos nämä kasvikset uhkaavat muuten mennä bioroskikseen?
  • Vastatkaa hävikkivisaan.
  • Keskustelkaa omista tavoista välttää hävikkiä. Jakakaa ohjeita ja parhaita vinkkejä. Jos jaatte vinkit myös sosiaaliseen mediaan, käyttäkää aihetunnisteita #HävikkiFoorumi ja #Martat
  • Ennakkotehtävänä tai kotiläksynä voitte ottaa kuunteluun Marttojen Kestävästi arjessa -podcastin. Erityisesti jaksot 3 ja 6 vuodelta 2021 keskittyvät ruokahävikkiin.

Hävikki-ilta kokkaillen

Keskustelu kahvihävikistä

Kahvihävikki tulee kalliiksi: suomalainen kahvinjuoja kaataa lavuaariin lähes 2,5 litraa kahvia vuodessa. Se vastaa noin 10–12 mukillista. Jos ostaisit nuo mukilliset kioskilta hintaan 2 euroa, laittaisit roskiin ainakin 20 euroa vuodessa. Jos keität kahvin kotona, on summa pienempi, mutta kahvin eteen tehty työ ja ympäristökuorma valuu silti viemäriin.

Keskustelkaa yhdessä kahvihävikin vähentämisestä. Muistakaa ainakin seuraavat vinkit:

  • Älä keitä tavan tai varmuuden vuoksi.
  • Kysy, kuinka moni juo kahvia ja montako kuppia?
  • Keitä itsellesi kahvia aina kuppi kerrallaan. Pienen määrän kahvia voit keittää esimerkiksi pressopannulla tai pienellä suodatinkeittimellä.
  • Kaada ylimääräinen kahvi jääpalamuotteihin ja pakasta kylmiä kahvijuomia varten.
  • Muista, että kahvi kestää uudelleenlämmitystä – lisää kahviin ripaus suolaa ja lämmitä mikrossa.
  • Ennakko- tai kotitehtävänä voitte lukea Martat-lehden numerosta 6/2020 jutun Nauti ajatuksella.