Kasvissyöjävanhemmat päättävät oman ruokavalionsa lisäksi myös siitä, millaista ruokavalioita heidän lapsensa noudattavat. Lapsen ruokavalion erityispiirteet on syytä ottaa huomioon ja kotiruoan ohella on mietittävä esimerkiksi hoitopaikan ruokailua.

Monipuolista kasvisruokaa lapselle

Monipuolinen maitovalmisteita ja mielellään myös kananmunaa ja/tai kalaa sisältävä kasvisruokavalio on ravitsemuksellisesti riittävä kasvavan lapsen tarpeisiin.

Kasvisruoan koostaminen

Helpointa on koostaa kasvisruokavalio suomalaiseen perusruokaan pohjautuen. Siinä perustana ovat:

  • kasvikset, marjat ja hedelmät
  • peruna, vilja- ja maitovalmisteet
  • palkokasvit, soijavalmisteet, pähkinät, siemenet, kananmuna ja mahdollisesti kala
  • kasvirasvat

Kasvisruoat sisältävät useita terveydelle edullisia aineita, kuten kuitua vitamiineja ja flavonoideja. Lisäksi kasvissyöjän ruokavaliossa on yleensä myös vähän tai kohtuudella tyydyttynyttä rasvaa.

Huolellisesti koottu vegaaniruokavalio sopii myös raskaana oleville ja imettäville äideille ja lapsille. Vegaani tarvitsee 5–6 täysipainoista ateriaa päivässä energian, proteiinin ja muun ravinnonsaannin turvaamiseksi. Vegaaniruokavaliota täydennetään  B12- ja D-vitamiinilla. Vegaaniperheiden tulee saada ravitsemusterapeutin ohjausta, koska vegaaniruokavalion toteuttaminen tarvitsee asiantuntemusta.

Lisää tietoa lapsen kasvisruokavaliosta löytyy Martan kasviskeittiö -kirjasta. Vegaaniruokavaliosta saa lisää tietoa Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille s. 98 ja Vegaaniliitosta.