Viirinauha

Teksti, ohje ja mallityö Anja Aalto, Kuva Sari Tammikari

Ompele värikäs viirinauha synttärin kunniaksi, vieraiden iloksi tai ihan muuten vain. Valitse kangaskaupan hyllystä makeimmat kuosit tai etsi tilkkulaatikosta nostalgisimmat kangaspalat.

Tarvikkeet

Kangaspaloja, ompelulankaa, vinokaitaletta, liimaharsoa (saa kangaskaupasta, lue käyttöohje pakkauksesta)

Viirin koko

Piirrä kaavaksi tasasivuinen kolmio, jonka kärki on 45 astetta ja korkeus 22 cm.

Tee näin

Leikkaa terävillä saksilla tai tilkkuleikkurilla jokainen viiri kaksinkertaisesta kankaasta.

Suunnittele tekstin kirjaimet paperille, voit käyttää myös esim. tekstinkäsittelyohjelman kirjaimia ja suurentaa niitä kopiokoneella. Jäljennä kirjaimet peilikuvana liimaharson paperipuolelle, leikkaa irti suurpiirteisesti. Silitä kirjaimet haluamasi kankaan nurjalle, leikkaa irti tarkasti ääriviivojaan pitkin. Poista liimaharson paperi ja silitä kirjain viiriin. Kirjaimet pysyvät pelkän liimaharson avulla kankaassa, mutta ennen pesua ne kannattaa kiinnittää reunoistaan esim. tiheällä siksakilla (pit. 0.5 mm, lev. 3 mm).

Aseta viirin kappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompele paininjalan etäisyydeltä reunasta, jätä kanta avoimeksi. Ohenna kärjen saumanvarat ja käännä viiri oikein päin, voit avata kärkeä varovasti neulan avulla. Silitä.

Järjestele viirit esim. lattialla ja jätä viirien väliin n. 3cm. Mittaa, miten pitkän vinokaitaleen tarvitset, varaa vielä molempiin päihin n. 25 cm. (Kuvan vinokaitale on tehty viirien kankaista, mutta valmis vinokaitale käy myös.) Aseta vinokaitale ensin viirien alapuolelle, kiinnitä viirit nuppineuloilla ja ompele. Taita ja silitä vinokaitale reunojen yli ja ompele vielä suoralla ompeleella oikealta. Taita nauhojen päät lenkiksi ja kiinnitä suoralla ompeleella. Silitä viirit lopuksi.

Vinkki

Kauniin muistoviirinauhan saat käyttämällä vanhojen tekstiilien ehjät kohdat, kuten lakanoiden nimikoinnit tai kuluneiden pöytäliinojen kukkakirjonnat. Tekstiksi käyvät vaikkapa päivänsankarin tai kesäparatiisin nimi, tervetulotoivotus tai jokin muu hauska sana. Kirjaimet voi applikoida, nimikoida tai maalata kangasväreillä, kuvan viirien kirjaimet on kiinnitetty liimaharson avulla. Pitsit, nauhat ja napit sopivat myös mukaan koristeiksi.

Viireistä istuinalustaksi

Leikkaa kahdeksan kolmiota viirin kaavalla. Ompele ensin yhteen kaksi kiilaa, lisää sitten kolmas ja neljäs. Ompele toiset neljä kiilaa samoin yhteen. Yhdistä sitten puolikkaat niin, että kaikkien kiilojen kärjet kohtaavat keskellä, ohenna tarvittaessa saumanvaroja. Silitä.

Käytä päällistä kaavana ja leikkaa samankokoinen kappale yksivärisestä kankaasta. Ompele kappaleet yhteen oikeat puolet vastakkain, jätä kääntöaukko. Silitä. Leikkaa ohuesta superlonlevystä tai vanulevystä päällisen kokoinen kappale, työnnä se päällisen sisään ja ompele läheltä reunaa, samalla sulkeutuu kääntöaukko.