Kasvisruokavaliot

Kasvisten syönti on ympäristöystävällistä ja hyväksi terveydelle. Kasvikset sisältävät monipuolisesti ravintoaineita ja ne kuuluvat jokaiseen tasapainoiseen ruokavalioon. Kasvisruokavaliot ovat kasvispainotteisia ruokavalioita, joita voidaan noudattaa aatteellisista, ravitsemuksellisista tai makumieltymyksellisistä syistä.

Kasvisruokavaliot

Kasvissyöjä eli vegetaristi on laaja termi. Sitä käytetään ihmisistä, jotka syövät rajatusti eläinkunnan tuotteita tai syövät ainoastaan kasvikunnan tuotteita. Termin alle mahtuu monia erilaisia kasvissyönnin muotoja, joista lakto-ovo-vegetaristi, laktovegetaristi ja vegaani ovat varsinaisia kasvissyöjiä.

  • Semivegetaristi ei syö punaista lihaa, kuten naudan tai sian lihaa. Hän syö siipikarjaa, kalaa ja munia.
  • Pescovegetaristi on jättänyt ruokavaliostaan punaisen lihan ja siipikarjan. Hän syö kuitenkin kalaa sekä usein myös munia ja maitotuotteita.
  • Lakto-ovo-vegetaristi ei kuluta mitään lihatuotteita. Hän syö munia ja maitotuotteita.
  • Laktovegetaristi syö eläinkunnan tuotteista ainoastaan maitotuotteita.
  • Vegaani ei käytä ruokavaliossaan mitään eläinperäistä ravintoa. Hän on jättänyt pois lihan, munat ja maitotuotteet. Vegaanit eivät syö myöskään esimerkiksi hunajaa, liivatetta tai eläinperäisiä lisäaineita. Vegaanit välttävät usein myös muita eläinperäisiä tuotteita ja palveluja, kuten nahasta ja villasta valmistettuja vaatteita.

Erilaisista kasvissyönnin termeistä huolimatta kasvissyöntiä voi harrastaa monin tavoin ja lokeroimatta itseään mihinkään kategoriaan. Fleksaukseksi kutsutaan kasvispainotteista syömistä, jossa ei kieltäydytä kuitenkaan täysin mistään eläinkunnan tuotteista. Fleksaaja saattaa esimerkiksi korvata osan aterioista kasvisvaihtoehdoilla tai viettää päiviä taikka viikkoja syömättä lihaa. Termi ei kuulu kasvissyönnin kirjoon. Fleksauksella pyritään terveelliseen, monipuoliseen ja ympäristötietoiseen ruokavalioon.

Planetaarinen ruokavalio on kasvispainotteinen ruokavalio, jolla pyritään globaalisti kestävään ja terveelliseen ruokailuun. Ruokavalio on EAT-Lancet komission julkaisema kansainväliseksi suunniteltu ohjeistus ympäristöystävälliseen ruokavalioon, jossa planeettamme kantokyky on otettu huomioon. Sen pääpaino on kasviksissa, täysjyväviljatuotteissa ja kasvisperäisissä proteiineissa. Eläinkunnan tuotteita ei ole jätetty ruokavaliosta pois, mutta niiden osuus on vähäinen. Lisätietoa planetaarisesta ruokavaliosta: EAT-Lancet komission raportti.