Kivennäis- ja hivenaineet

Hyvinvoinnin kannalta kannattaa kiinnittää huomiota kalsiumin, raudan ja natriumin saantiin. Muita ravinnon kivennäisaineita ovat fosfaatti, magnesium, jodi, sinkki, kupari, seleeni, kalium ja kloridi.

Kalsium

Kalsium on elimistön yleisin kivennäisaine ja sitä on erityisesti luustossa ja hampaissa. Kalsium säätelee myös sydämen toimintaa ja veren hyytymistä. Kalsiumia tarvitaan luuston kehittymiseen, erityisesti kasvuiässä. Luiden kehittymiseen ja lujittumiseen tarvitaan myös liikuntaa. Kalsiumin vähäisen saannin ja osteoporoosin välinen yhteys on edelleen epäselvä. Estrogeenituotannon väheneminen naisilla vaihdevuosien aikana on todennäköisesti voimakkaimmin luun haurastumista aiheuttava tekijä.

Keskimäärin kaiken ikäiset suomalaiset saavat riitävästi kalsiumia.

Rauta

Rautaa tarvitaan veren hemoglobiinin ja lihasten myoglobiinin valmistukseen. Se osallistuu myös energian vapauttamiseen energiaravintoaineista. Pienillä lapsilla ja kasvuikäisillä nuorilla raudan tarve on suuri. Myös hedelmällisessä iässä olevilla naisilla on suuri raudan tarve kuukautisvuotojen ja raskauden aiheuttaman lisätarpeen vuoksi.
Rauta imeytyy ravinnosta huonosti. Se esiintyy ruoassa kahdessa muodossa. Eläinkunnan tuotteissa se esiintyy hemirautana (Fe2+) ja kasvikunnan tuotteissa ei-hemirautana (Fe3+). Hemirauta imeytyy suolistossa ei-hemirautaa tehokkaammin. Ei-hemiraudan imeytymistä tehostavat C-vitamiini sekä lihassa ja kalassa olevat toistaiseksi tuntemattomat tekijät.

Miesten keskimääräinen raudansaanti on riittävää, mutta monet nuoret tytöt ja keski-ikäiset naiset saavat liian vähän rautaa ruoastaan.

Ruokasuola (natriumkloridi, NaCl)

Pääosa natriumista (Na) saadaan ruokasuolasta, joka on lisätty elintarvikkeisiin jo ruoanvalmistuksessa. Natrium on välttämätön aine erilaisissa aineenvaihduntareaktioissa.
Ongelmana on kuitenkin natriumin liikasaanti, joka nostaa verenpainetta. Kohonneeseen verenpaineeseen voi vaikuttaa vähentämällä ruokasuolan käyttöä. Suolan saanniksi aikuisille väestötasolla suositellaan korkeintaan 5 g/vrk. 2-10 -vuotiaiden lasten suolan saanti tulisi olla korkeintaan 3-4 g/vrk.