Marmeladit ovat soseita kiinteämpiä ja niitä voidaan valmistaa monenlaisista marja- ja hedelmäsoseista. Keittoaika on jonkin verran pitempi kuin soseita valmistettaessa.

Marmeladin valmistukseen sopivat, samoin kuin hyytelönkin, vähän raa’at, happamat, runsaasti pektiiniä sisältävät marjat ja hedelmät.

Marmeladin rakenteesta tulee kiinteää, kun sosetta keitetään tarpeeksi kauan tai jos siihen lisätään pektiiniä. Marmeladiin käytetään sokeria 750 g – 1 kg sosekiloa kohti. Käytettäessä hillosokeria sokerimäärää voidaan vähentää ja keittoaikaa lyhentää. Hyytelöimisainetta käyttämällä voi myös kypsistä marjoista ja hedelmistä valmistaa marmeladia.

Valmistusohje

1 kg marjoja ja/tai hedelmiä
750 g – 1 kg (9-12 dl) sokeria

  1. Hienonna kovakuoriset marjat ja hedelmät monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa.
  2. Pane marja/hedelmäsose ja sokeri paksupohjaiseen kattilaan. Lisää tilkka vettä, jos se on pohjaanpalamisen estämisek­si tarpeellista.
  3. Keitä hiljalleen ilman kantta niin kauan, että massa alkaa saota, noin 45 minuuttia.
    Sekoita välillä.
  4. Tee marmela­dikoe. Kasta kuiva lusikka marmeladiin ja nosta se kattilan yläpuo­lelle. Jos viimeiset pisarat tippuvat hitaasti ja ne ovat suuria, marmeladi on valmista.
  5. Jos marmeladi on löysää, voit lisätä siihen vähän pektiiniä. Sekoita marmeladikiloa kohti 3/4 tl pektiiniä, saman verran sit­ruunahappoa ja 2 tl sokeria. Kuumenna marmeladi ja lisää seos joukkoon. Keitä pari minuuttia.
  6. Tölkitä marmeladi välittömästi.

Kesäkurpitsa-pihlajanmarjamarmeladi

Valmistusohje
1 kg kesäkurpitsaa
500 g pihlajanmarjoja
1 dl vettä
9 dl sokeria

  1. Raasta pestyt kesäkurpitsat karkeaksi raasteeksi. Jos kesäkur­pitsat ovat isoja, kuori ne.
  2. Pese pihlajanmarjat hyvin. Poista kaikki huonot marjat.
  3. Pane vesi, marjat ja raaste kattilaan ja keitä, kunnes kurpitsa on pehmeää.
  4. Lisää joukkoon sokeri ja jatka keittämistä miedolla lämmöllä ilman kantta, kunnes marjat ovat hajonneet ja seos muuttunut pehmeäksi marmeladiksi.
  5. Tölkitä kuuma marmeladi kuumiin, puhtaisiin, pieniin tölkkeihin ja sulje heti.