Purjo

Purjo (Allium porrum) on pitkän kasvuajan vaativa, miedon makuinen sipulikasvi. Voimakasjuurinen purjo kasvaa parhaiten syvään muokatussa, runsasmultaisessa maassa. Pitkän kasvuajan aikana kuluu paljon ravinteita.

Viljelykierrossa purjo istutetaan edellisenä vuonna kalkittuun runsasti ravinteita vaativien kasvien lohkoon viherlannotuskasvin tai palkokasvien jälkeen. Tavanomaisessa viljelyssä maa kalkitaan ja lannoitetaan  pakkauksessa olevien ohjeiden mukaan.

Purjon taimikasvatusaikan on 2-3 kuukautta, joten siemenet kylvetään maaliskuussa. Taimikasvatusastioina käytetään 5-10 cm taimipotteja tai vaikkapa wc- paperi- ja kahteen osaan leikattuja  talouspaperirullan hylsyjä, jotka laitetaan vieri viereen matalareunaiseen astiaan tai tarjottimelle. Potit täytetään taimikasvatusmullalla. Taimet kasvatetaan yksittäin tai 2-3 taimen ryhminä.

Kun taimissa on 2-3 kasvulehteä, taimia kastellaan kerran viikossa 0,05 % lannoiteliuoksella (vihanneksille sopiva moniravinnelannoite). Taimien latva nipistetään poikki kuukauden kasvuajan jälkeen. Latvominen vahvistaa juuristoa ja taimista tulee tanakoita.

Ulos purjon taimet istutetaan touko-kesäkuun vaihteessa. Taimet lannoitetaan pari päivää ennen istutusta, jotta ravinteet riittävät juurtumisen ajan. Yksittäistaimet istutetaan 10 cm, ryhmätaimet 20 cm etäisyyksin. Riviväliksi jätetään 40-50 cm. Jos taimet istutetaan limittäin paririviin, istutusetäisyys on 25 cm ja riviväli 20 cm.

Kesän aikana kasvusto pidetään puhtaana rikkaruohoista haraamalla. Samalla purjoa mullataan. Varren alaosa jää mullan alla valkoiseksi. Poutakausina maata kastellaan. Kesä-heinäkuussa kasteluveteen lisätään pari kertaa lannoitetta. pakkauksen ohjeen mukaan. Maan pinnan kate estää rikkakasvien kasvun ja estää veden haihtumista maan pinnan kautta.

Purjon sadonkorjuuseen päästään lokakuun alussa. Voimakasjuuriset kasvit nostetaan masta talikolla, juuret leikataan terävällä veitsellä ja lehdet typistetään. Purjot voi varastoida kellarissa istuttamalla ne hiekalla tai kostealla lannoittamattomalla turpeella täytettyyn laatikkoon. Ulkonakin purjot säilyvät, kun ne istutetaan laatikkoon niin syvälle, että vain latvojen päät näkyvät. Pakkasten tultua laatikot peitetään pakkaspeitteellä tai oljilla.Jos purjot jäätyvät, ne sulatetaan hitaasti.

knife-464879