Kasvimaan sadonkorjuuaika kestää syyskuusta pakkasten tuloon. Paras korjuusää on kuulakas syyspäivä, kun on kuivaa, aurinkoista ja viileää. Tuulisella säällä kasviksista haihtuu kosteutta, kylmässä ne taas vioittuvat herkästi.

Peruna

Peruna nostetaan viimeistään  syys-lokakuun vaihteessa ennen pakkasten tuloa. Lähellä maan pintaa oelvat mukulat paleltuvat pienessäkin pakkasessa. Varret kannattaa leikata pois pari viikkoa ennen sadonkojuuta. Näin kuori vahvistuu ja mukulat kestävät paremmin käsittelyä. Perunapenkki avataan kuokalla tai talikolla sivusta ja mukulat poimitaan käsin. Mukuloiden pinnan annetaan kuivahtaa muutama tunti maan pinnalla. Mukulat vihertyvät valossa, joten niitä ei saa unohtaa auringonpaisteeseen pitkäksi aikaa! Ennen varastoon vientiä mukuloita pidetään viileässä (alle 18 astetta) pimeässä/auringonpaisteelta suojassa pari viikkoa, jotta kuori paksuuntuu ja elävän mukulan elintoiminnat hidastuvat. Vain hyväkuntoiset mukulat siirretään kylmävarastoon. Sopiva varastointilämpötila on  +4-5 astetta. Viileämmässä perunat imeltyvät ja lämpimässä ne pehmenevät ja alkavat itää.

Juurekset loppusyksyllä

Juurikasvien nostoa voi helpottaa talikolla ”nostamalla maata” rivin vierestä, jolloin juuriosa irtoaa helposti käsin maasta nykäisemällä. Naatit kierretään käsin juurenniskasta irti. Kolhiutuneet, halkeilleet  ja katkenneet syödään ensimmäiseksi, hyvät ja ehjät viedään varastoon. Paras varastointilämpötila on pari astetta plussan puolella, mutta jos käytössä on vain yksi varsto, lämpötila säädetään perunan vaatimusten mukaan.

porkkanat_martat_satokausi_sadonkorjuu

Porkkanat ja punajuuret korjataan viimeistään ennen pakkasia. Jos syksy on lämmin, sadonkorjuuta ei kannata kiirehtiä, sillä maassa porkkanan kuori vahvistuu säilyvyys paranee. Punajuuren ohutta juurta ei katkaista.

Lanttu, nauris ja mukulaselleri eivät vioitu ensimmäisistä pakkasistakaan. Naatit irrotetaan veitsellä mahdollisimman läheltä mukulaa. Mukulasellerin juuret voidaan lyhentää veitsellä mukulaa vioittamatta.

Palsternakan, maa-artisokan ja juuripersiljan nosto jätetään viimeiseksi. Ne voidaan jättää myös kasvupaikalle talveksi.

Purjo korjataan lokakuun alussa. Voimakasjuuriset kasvit nostetaan maasta talikolla, juuret leikataan terävällä veitsellä ja lehdet typistetään. Purjot voi varastoida kellarissatai ulkona istuttamalla ne hiekalla tai kostealla lannoittamattomalla turpeella täytettyyn laatikkoon. Ulkona säilytettävät istutetaan laatikkoon niin syvälle, että vain latvojen päät näkyvät. Pakkasten tultua laatikot peitetään pakkaspeitteellä tai oljilla. Jos purjot jäätyvät, ne sulatetaan hitaasti.

Ruusu- ja lehtikaali paranevat pakkasessa

Ruusu- ja lehtikaali kestävät hyvin pientä pakkasta ja niiden maku vain paranee ensimmäisten pakkasten tultua. Joten näitä voi käyttää koko loppusyksyn. Jos haluaa kuivattaa lehtikaalin lehtiä, kannattaa kuivatus kuitenkin tehdä ennen kuin pakkanen on lehdillä käynyt.

Kasvinjätteet kompostiin

Sadonkorjuun jälkeen kasvimaalle jää runsaasti naatteja, lehtiä ym. kasvinjätteitä. Ne voi jättää niille sijoilleen maatumaan tai kompostoidaan yhdessä muun puutarhajätteen kanssa. Kasvimaa voidaan kääntää syksyllä lapion piston syvyydeltä. Savimaa jätetään isoiksi kokkareiksi, jolloin routa murentaa maan muruiksi talven aikana.  Kalkki ja muut maanparannusaineet levitetään ennen kääntöä.