Valkosipuli eli kynsilaukka (Alium sativum) muodostuu kärjestä suippenevista irrallisista lehtihankoihin syntyneistä hankasilmuista, joita kutsutaan kynsiksi. Kynsistä valkosipulia myös lisätään.

valkosipuli

Valkosipuli viihtyy lämpimässä aurinkoisessa kasvupaikassa ja kasvaa parhaiten syvämultaisessa, hyvin kalkitussa ja lannoitetussa maassa. Viljelykierrossa se sijoitetaan runsaasti ravinteita vaativien kasvien lohkoon, tavanomaisessa viljelyssä maa kalkitaan mieluiten edellisenä syksynä ja maahan lisätään ennen istusta vihanneskasveile sopivaa lannoitetta pakkauksen ohjeen mukaan.

Keväällä istutettavat valkosipulit kannattaa laittaa kokonaisina maalis-huhtikuussa jääkaappiin. Kuukauden viileäkäsittely nopeuttaa kasvua.

Valkosipuli istutetaan mahdollisimman aikaisin keväällä. Sipuli hajotetaan varovasti juuri ennen istutusta. Kynnet painetaan maahan kantapuoli alaspäin. 10 cm etäisyyksin. Sopiva istutussyvyys on noin 5 cm.

Taimien kasvatus jouduttaa satoa jonkin verran. Taimikasvatusaika on pari viikkoa. Taimet istutetaan niin syvälle, että kynsi tulee 5 cm mullan pinnan alapuolelle.

Valkosipulia kastellaan sekä istutetaessa että alkukesällä poutakausina. Vesijohtovesi on liian kylmää herkälle valkosipulille, joten veden annetaan lämmitä astiassa ennen kastelua. Valkosipulin juuret ovat lähellä maan pintaa, siksi rikkakasvit pidetään kurissa man pinann katteella, kitkemällä tai kevyellä pintaharauksella.

Valkosipulisato valmistuu elo-syyskuun vaihteessa, kun suurin osa naateista on tuleentunut. Jos korjuuaikana on pouta, sipulit saavat kuivhtaa maan pinnalla. Jos sataa, sipulit viedään kuivahtamaan katon alle ennen varsinaista kuivatusta.

Valkosipuli kuivataan 20-30 asteen lämpötilassa. Jos sipulit halutaan letittää, letti tehdään ennen naattien kuivumista.