Eri ikäkausina lapsen ruokavaliossa on omat erityispiirteet. Rinta- tai äidinmaidonkorvikeruokinnasta siirrytään ensiksi soseisiin ja vähitellen kiinteään ruokaan. Kasvaessaan lapsi opettelee omatoimista ruokailua ja pöytätapoja.

Tee itse

Pienen lapsen ruoka tulee edullisemmaksi valmistaa itse raaka-aineista kuin ostaa valmiina. Pikkulasten ruokavalmisteiden hintataso on korkea verrattuna raaka-aineiden hintaan. Kun vauvalle tarjotaan itsetehtyjä soseita, hän tottuu pienestä pitäen puhtaisiin makuihin ja kotiruokaan. Itse tehty ruoka on yhtä ravitsevaa ja turvallista kuin kaupasta ostettu.

  • Yhden kaupasta ostetun liha- tai kala-kasvissoseen hinnalla saa valmistettua kotitekoista sosetta nelinkertaisen määrän
  • Yhden kaupasta ostetun kasvissoseen hinnalla saa valmistettua kotitekoista kuusinkertaisen määrän
  • Lue lisää Edullinen kotiruoka -sivuiltamme.

Useampi annos kerralla

  • Jos käytössäsi on pakastin, voit valmistaa vauvan ruokaa kerralla isomman annoksen ja pakastaa sen. Sarjatyö helpottaa ruoanvalmistusta.
  • Pakkaa valmiit liha- ja kasvissoseet kerta-annoksina esimerkiksi jääpalarasioihin tai vauvanruokatölkkeihin.
  • Jäähdytä sose nopeasti viileässä, esim. upottamalla sosekattila kylmään veteen.
  • Merkitse pakkauksiin ruoan nimi ja valmistuspäivä. Valmis ruoka säilyy pakkasessa muutaman kuukauden.
  • Lämmitä soseet pakkauksissaan kuumassa vedessä, kattilassa pienessä vesitilkassa tai lautasella mikroaaltouunissa

Valmisruoat hyvä apu

Lasten purkkiruoat, marja- ja hedelmäsoseet, mehut, liha-kasvissoseet ja puurovalmisteet ovat hyvä apu kotoisten ruokien rinnalla käytettäviksi. Tilapäishoitojärjestelyissä, matkalla, mökillä ja kiireisinä päivinä valmiit ruoat helpottavat. Niitä kannattaa pitää pieni kotivara kaapissa.

Vinkkejä alle 1-vuotiaan ruokailuun

Jaa sivu