Ruokailoa ja uusia makuja koko perheelle. Ruokaa koko perheelle -aineisto innostaa ruoanlaittoon, rohkaisee kokeilemaan uutta ja tutustumaan erilaisiin raaka-aineisiin ja ruoanvalmistusmenetelmiin.

Aineisto on tarkoitettu niin vauvavuotta eläville pikkulapsiperheille kuin niille perheille, joissa lapset ovat jo yli vuoden ikäisiä. Aineisto sisältää tietoa tietoa koko perheen ruokavaliosta ja alle 1-vuotiaan ruokavalioon erityispiirteistä, arjen vinkkejä sekä monta herkullista ruokaohjetta koko perheelle iästä riippumatta.

Lapsen ensimmäinen ruokavuosi rakentaa pohjaa monipuolisille ja terveellisille ruokatottumuksille. Ruokaseikkailu alkaa ensin maistellen, koko ajan makumaailmaa rohkeasti laajentaen ja monipuolistaen. Ruokasuositukset ohjaavat ruokavalintoja. Alle 1-vuotiaan ruokaan ei lisätä suolaa, tuoreita yrttejä eikä voimakkaita mausteita. Sokeroituja tuotteita vältetään.

Vauva siirtyy noin 10 kuukauden iässä samaan ateriarytmiin muun perheen kanssa. Ruokaa on hyvä tarjota noin viisi kertaa päivässä. Tällöin kannattaa suosia ”yhden padan” -taktiikkaa ja tehdä samaa ruokaa kerralla koko perheelle. Vauvan maisteluannoksia voi ottaa sivuun ruoanvalmistusvaiheessa, ennen suolan, yrttien ja vahvojen mausteiden lisäämistä. Ruoan tekeminen kerralla koko perheelle säästää aikaa ja vaivaa. Samalla lapsi oppii kotiruoan makuun. Yhteinen ruoka lisää myös yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Pikkulapsivaihe on hyvä hetki tarkistaa koko perheen ruokatottumukset: lisätä kasviksia ruokavalioon, huomioida suolan määrä, kokeille uusia makuja ja pyrkiä syömään yhdessä mahdollisimman usein. Monipuolinen kotiruoka sopii koko perheelle!

Maistiaisia Ruokaa koko perheelle -aineistosta:

Lantturieskat

3,5 dl neljän viljan hiutaleita
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,75 tl suolaa ( ei alle 1 -vuotiaalle)
2 dl (n. 100g) hienoa lantturaastetta
0,5 dl öljyä
2,5 dl vettä

  1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Jos teet rieskoja alle 1-vuotiaalle, jätä suola pois.
  2. Lisää joukkoon lantturaaste, vesi ja öljy.
  3. Sekoita taikina tasaiseksi ja jaa se leivinpaperille uunipellille keoiksi. Taputa keot jauhotetulla kädellä rieskoiksi.
  4. Paista uunin keskitasolla 225-asteessa 15-20 minuuttia.

Hernelevite (yli 1-vuotiaalle)

200g pakasteherneitä
2 rkl auringonkukan siemeniä
1 rkl sitruunamehua
2 rkl öljyä
0,25 tl suolaa

  1. Sulata pakasteherneet. Kotimaisia herneitä ei tarvitse kiehauttaa.
  2. Paahda auringonkukan siemeniä kuivalla pannulla, kunnes ne saavat hiukan väriä.
  3. Soseuta herneet ja siemenet sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Lisää sitruunamehu ja öljy ja mausta seos suolalla.
  4. Nauti leivän päällä.

Vinkki! Mausta halutessasi hienonnetulla valkosipulilla.

Tutustu vuonna 2020 julkaistuun Ruokaa koko perheelle -aineiston verkkoversioon, poimi vinkit lapsiperhearkeen, monipuoliseen ravitsemukseen ja helppoon arkiruokaluun: