Imeväisikäisen ruokavaliossa tulisi välttää ruoka-aineita, jotka ovat huonosti sulavia tai jotka sisältävät vauvalle haitallisia aineita.

Listaus perustuu Ruokaviraston Elintarvikkeiden turvalliseen käyttöön liittyviä yleisiä ohjeita -taulukkoon (Ruokavirasto, 2019). Ohjeisiin kannattaa tutustua kokonaisuudessaan. Taulukossa ohjeita on annettu eri kohderyhmille, joissakin kohderyhmänä on lapset tai esimerkiksi koko väestö – ne ohjeet koskevat toki myös imeväisikäisiä.

Alla luetellut ruoka-aineet ovat imeväisikäisille annettuja erityisiä ohjeita ruoka-aineiden turvallisesta käytöstä:

  • Nitraattia sisältävät kasvikset:
    • pinaatti, nokkonen
    • punajuuri
    • erilaiset lehtisalaatit, rucola
    • kiinankaali, lehtikaali, kyssäkaali
    • kurpitsa (mukaan lukien kaikki kurpitsalajit, ei koske kesäkurpitsaa)
    • retiisi, varsiselleri, fenkoli
    • tuoreet yrtit
    • idut
    • juuresmehut
    • edellä mainituista kasviksista valmistetut vihersmoothiet
  • Uuden sadon eli varhaisperunat – korkean solaniini- ja/tai nitraattipitoisuuden vuoksi
  • Hunaja – voi sisältää Clostridium botulinum -bakteerin itiöitä. C.botulinum -bakteeri voi tuottaa vaarallista botuliinimyrkkyä.
  • Merilevävalmisteet – korkeat jodi- ja raskasmetallipitoisuudet
  • Kaneli (kassiakaneli) – korkea kumariinipitoisuus
  • Aprikoosin siemenet – luontaiset toksiinit (amygdaliini)
  • Öljykasvien siemenet (esim. pellavan-, pinjan-, chian-, hampun-, seesamin-, kurpitsan-, unikon- ja auringonkukan siemenet) – raskasmetallikertymien vuoksi
  • Raakavilja-/-siemenpuurot (liottamalla yön yli huoneenlämmössä valmistetut puurot) – tuotteiden hygieeninen laatu voi olla huono
  • Yrttiteejuomat/ -haudukkeet – voivat sisältää luontaisia haitta-aineita
  • Ravintolisinä myytävät yrttivalmisteet – turvallisesta käytöstä ei ole tietoa. Voivat sisältää luontaisia haitta-aineita.
  • Riisijuoma – korkea raskasmetallipitoisuus (arseeni)
  • Bentsoehappoa ja bentsoaatteja sis. elintarvikkeet (mehujuomat) – turvallisen päiväsaannin ylittyminen mahdollista
  • Vehnänorasmehu, maitohappokäytetyt mehut – tuotteiden hygieeninen laatu voi olla huono.
  • Maksa, maksaruoat ja maksamakkarat ja -pasteijat – korkean A-vitamiinipitoisuuden vuoksi. Lapsilla liiallinen A-vitamiinin saanti voi johtaa maksan toiminnan ja aineenvaihdunnan häiriöihin.
  • Makkarat, nakit ja leikkeleet – suolan, kovan rasvan ja nitriitin vuoksi. Suuret nitriittimäärät voivat haitata hapenkuljetusta pienen lapsen elimistössä.
  • Viipaloidut lihatuotteet ja leikkeleet, jotka syödään sellaisenaan tulee käyttää hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää listeriabakteeririskin vuoksi.
  • Raa’at kalat ja äyriäiset, tyhjiö- ja suojakaasupakatut tai itse valmistetut graavisuolatut ja kylmäsavustetut kalatuotteet sekä mädit ja niitä sisältävät tuotteet käyvät vain kuumennettuna (sisälämpötila vähintään 70 astetta). Sushia vältetään – raakana tuotteissa listeria monocytogenes -bakteeririski.

 

Listaus on osa myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusta Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille 2019.

Muita ruoka-aineiden turvalliseen käyttöön liittyviä ohjeita löytyy Ruokaviraston ylläpitämältä sivulta.

Jaa sivu