Imeväisikäisen ruokavaliossa tulisi välttää ruoka-aineita, jotka ovat huonosti sulavia tai jotka sisältävät vauvalle haitallisia aineita.

  • Nitraattipitoiset kasvikset:
    • punajuuri, kiinankaali, lehtikaali, kyssäkaali
    • kurpitsa (mukaan lukien kaikki kurpitsalajit, pois lukien kesäkurpitsa)
    • retiisi, varsiselleri, fenkoli
    • pinaatti, nokkonen
    • erilaiset lehtisalaatit, rucola
    • tuoreet yrtit
    • idut
    • juuresmehut
  • Uuden sadon eli varhaisperunat – korkean solaniini- ja/tai nitraattipitoisuuden vuoksi
  • Hunaja – voi sisältää Clostridium botulinum -bakteerin itiöitä. C.botulinum -bakteeri voi tuottaa vaarallista botuliinimyrkkyä.
  • Merilevävalmisteet – korkeat jodi- ja raskasmetallipitoisuudet
  • Kaneli (kassiakaneli) – korkea kumariinipitoisuus
  • Aprikoosin siemenet – luontaiset toksiinit (amygdaliini)
  • Öljykasvien siemenet (esim. pellavan-, pinjan-, chian-, hampun-, seesamin-, kurpitsan-, unikon- ja auringonkukan siemenet) – raskasmetallikertymien vuoksi
  • Raakavilja-/siemenpuurot – tuotteiden hygieeninen laatu voi olla huono
  • Korvasieni – myrkkyjäämävaara
  • Kaakao, kaakaojuoma – tanniinin vuoksi, joka häiritsee raudan ja sinkin imeytymistä.
  • Tee ja kahvi, energiajuomat – kofeiinin vuoksi
  • Yrttiteejuomat – voivat sisältää luontaisia haitta-aineita
  • Ravintolisinä myytävät yrttivalmisteet – turvallisesta käytöstä ei ole tietoa. Voivat sisältää luontaisia haitta-aineita
  • Riisijuoma – korkea raskasmetallipitoisuus (arseeni)
  • Bentsoehappoa ja bentsoaatteja sis. elintarvikkeet (mehujuomat) – turvallisen päiväsaannin ylittyminen mahdollista
  • Vehnänorasmehu, maitohappokäytetyt mehut – tuotteiden hygieeninen laatu voi olla huono.
  • Raakamaito ja pastöroimaton maito, pastöroimattomat juustot taudinaiheuttajabakteerivaaran vuoksi
  • Maksa, maksaruoat ja maksamakkarat ja -pasteijat – korkean A-vitamiinipitoisuuden vuoksi. Lapsilla liiallinen A-vitamiinin saanti voi johtaa maksan toiminnan ja aineenvaihdunnan häiriöihin.
  • Suola tai suolaiset elintarvikkeet, suolaa sisältävät mausteet
  • Makkarat, nakit ja leikkeleet – suolan ja nitriitin vuoksi. Suuret nitriittimäärät voivat haitata hapenkuljetusta pienen lapsen elimistössä.
  • Tyhjiö- ja suojakaasupakatut tai itse valmistetut graavisuolatut ja kylmäsavustetut kalatuotteet sekä mädit ja niitä sisältävät tuotteet käyvät vain kuumennettuna (sisälämpötila vähintään 70 astetta), sushia vältetään – raakana tuotteissa listeria monocytogenes -bakteeririski.

Listaus on osa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusta Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille 2019.

Ruokaviraston sivuilta löytyy kätevä ja päivittyvä listaus elintarvikkeiden rajoituksista. Taulukosta voi myös etsiä eri elintarvikkeita hakutoiminnolla. Alle 1-vuotiaiden ruokavalion rajoitukset löytyvät kirjoittamalla hakusanaksi ”imeväisikäiset”. Taulukko löytyy täältä.

Ruoka-aineiden turvalliseen käyttöön liittyviä ohjeita löytyy Ruokaviraston ylläpitämältä sivulta.

Jaa sivu