Hilloon käytetty sokeri on tärkeä tekijä säilyvyyden kannalta. Sokeri sitoo suurimman osan marjojen vedestä ja näin homeiden, hiivojen ja bakteereiden toiminta estyy. Hillon keittämisen aikana kuumuus ja marjojen happo pilkkovat sakkaroosia fruktoosiksi ja glukoosiksi, jolloin syntynyt glukoosin ja fruktoosin seos eli inverttisokeri sitoo vielä enemmän vettä kuin pelkkä sakkaroosi.

Hillo säilyy, kun

  • sokeria käytetään vähintään 500 g/marjakilo
  • purkki on steriloitu ennen käyttöä
  • purkki suljetaan ilmatiiviisti ja varastoidaan viileässä.

Jos sokeria käytetään vähemmän, on säilyvyyden varmistumiseksi lisättävä säilöntäainetta (esim. Atamon). Sokerilla on merkitystä myös hillon rakenteen muodostajana sekä värin ja C-vitamiinin säilyttäjänä.

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi tehdä hilloa joko yksinään tai sekoituksina. Myös raparperi ja kesäkurpitsa sopivat sekahilloihin. Hillo valmistetaan kypsistä marjoista. Marjat eivät saa olla ylikypsiä, koska silloin hillosta tulee löysää.

Yleisohje on, että hilloihin käytetään sokeria noin 500-700 g/marjakilo. Jos et halua kovin makeaa hilloa, siihen on lisättävä säilymistä ja hyytymistä edistäviä aineita. Jos haluat valmistaa hilloa, joka kestää paistamista (esim. pullien täytteeksi), lisää hilloon perunajauhoja.

Litra marjoja painaa:

  • Yksi litra puolukoita painaa noin 600 grammaa
  • Yksi litra mustikoita painaa noin 650 grammaa
  • Yksi litra lakkoja painaa noin 700 grammaa
  • Yksi litra pihlajan marjoja painaa noin 500 grammaa
  • Yksi litra vadelmia painaa noin 500 grammaa
  • Yksi litra mansikoita painaa noin 550 grammaa
  • Yksi litra karpaloita painaa noin 600 grammaa
    (Lähde: Arktiset Aromit ry)

Hillo tulee keittää paksupohjaisessa teräs- tai emalikattilassa. Ohutpohjaisessa se palaa helposti pohjaan. Turhaa sekoittamista on syytä välttää, jos ei halua marjojen soseutuvan.

Hillo tulee säilöä steriloituun purkkiin kontaminaatioiden välttämiseksi ja säilyvyyden parantamiseksi. Purkin steriloit kätevästi kattilassa keittämällä muutaman minuutin ajan. Keitä myös purkin kansi ja tiivisteet. Muita vinkkejä säilykepurkkien puhtauteen liittyen löydät täältä.

Hillo pehmeäkuorisista marjoista

Hillo kovakuorisista marjoista

Hillon voi tehdä myös mehustuksessa syntyneestä mäskistä.

  • Soseuta marjakehikkoon tai siivilävaatteeseen jäänyt marja/hedelmämassa sosemyllyllä. Pakasta sose tai laita kattilaan (hillo)sokerin kanssa ja keitä jonkin aikaa.