Hillo valmistetaan keittämällä kokonaisia tai paloiteltuja marjoja tai hedelmiä sokerin kanssa. Hillon voi tehdä myös mehustuksessa syntyneestä mäskistä. Sokeri on tärkeä tekijä säilyvyyden kannalta.

Hillo säilyy monia kuukausia, kun

  • sokeria käytetään vähintään 500 g/marjakilo
  • purkki on steriloitu ennen käyttöä
  • purkki suljetaan ilmatiiviisti ja varastoidaan viileässä.

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi tehdä hilloa joko yksinään tai sekoituksina. Myös raparperi ja kesäkurpitsa sopivat sekahilloihin. Hillo valmistetaan kypsistä marjoista. Marjat eivät saa olla ylikypsiä, koska silloin hillosta tulee löysää.

Yleisohje on, että hilloihin käytetään sokeria noin 500-700 g/marjakilo. Jos et halua kovin makeaa hilloa, siihen on lisättävä säilymistä ja hyytymistä edistäviä aineita. Jos haluat valmistaa hilloa, joka kestää paistamista (esim. pullien täytteeksi), lisää hilloon perunajauhoja.

Hillo tulee keittää paksupohjaisessa teräs- tai emalikattilassa. Ohutpohjaisessa se palaa helposti pohjaan. Turhaa sekoittamista on syytä välttää, jos ei halua marjojen soseutuvan.

Hillo tulee säilöä steriloituun purkkiin kontaminaatioiden välttämiseksi ja säilyvyyden parantamiseksi. Purkin steriloit kätevästi kattilassa keittämällä muutaman minuutin ajan. Keitä myös purkin kansi ja tiivisteet. Muita vinkkejä säilykepurkkien puhtauteen liittyen löydät täältä.

Hillon perusohje:

        Hillo kovakuorisista marjoista 
       Hillo pehmeäkuorisista marjoista