Puhtaus on onnistuneen säilönnän tärkeimpiä asioita. Siitä kannattaa pitää huoli. Kuumennettavia säilykkeitä tehdessäsi noudata alla olevia neuvoja ja vinkkejä.

  1. Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.
  2. Upota tölkit, pullot, kannet ja korkit säilöntää edeltävänä päivänä kylmään veteen. Anna niiden liota yön yli. Liotuksen aikana astioiden pinnassa olevat itiöt heräävät, jolloin ne voidaan tuhota. Jos tätä ei tehdä, astioiden pinnassa on kuumennuksen jälkeenkin säilykkeitä pilaavia itiöitä.
  3. Kääri tölkkien ja pullojen ympärille sanomalehtiä niin, että suuaukko jää vapaaksi. Pinoa ne 100–125 °C uuniin ja anna niiden kuumentua vähintään 15 min.
  4. Mikroaaltouuni sopii muutaman tölkin kuumentamiseen. Täytä ensin tölkit vedellä ja kuumenna täydellä teholla, kunnes vesi kiehuu.
  5. Upota kannet ja korkit vesikattilaan ja kiehauta ne. Muista, että kumitulpat eivät kestä keittämistä.
  6. Täytä kuumat pullot ja tölkit kuumalla säilykkeellä piripintaan, jottei pieneliöille jää happea ja elintilaa.
  7. Sulje astiat välittömästi. Kun säilyke jäähtyy, se kutistuu ja vetää kannen tai korkin lommolle. Tämä on merkki onnistuneesta säilönnästä.
  8. Pyyhi pullot ja tölkit puhtaiksi ja liimaa nimilaput.
  9. Varastoi säilykkeet paikassa, joka on viileä, pimeä, kuiva ja puhdas.
  • Jos käytät muoviastioita, huuhtele hyvin pestyt astiat ensin vedellä ja sen jälkeen säilöntäainetta sisältävällä vedellä.

Homeista säilykettä ei tule käyttää lainkaan. Homeen pois kuoriminen ei auta, sillä homerihmastoa voi olla myös purkin pohjalla, vaikka sitä ei silmin näkisikään.