Pikkulapsiperheen viikkoruokalista koostuu helpoista ruokaohjeista ja perusraaka-aineista. Jokaiselle päivälle on merkitty kaksi ateriaa ja ehdotus itse tehdyn leivän tekemiseen, välipaloihin sekä aamu- ja iltapaloihin. Voit koostaa ehdotuksista juuri teidän perheelle sopivan kokonaisuuden.

Ruokaohjeet ovat Marttojen Ruokaa koko perheelle -julkaisusta. Jos teet ruokaa alle 1-vuotiaalle, tarkista kunkin ruokaohjeen kohdalla niiden soveltuvuus vauvan ruokavalioon. Voit selata ruoka-aineistoa täältä. Suurin osa käytetyistä ruokaohjeista löytyy martat.fi:stä ja taulukossa on linkit ohjeisiin. Osa ohjeista on julkaistu vain aineistossa, ohjeet löytyvät sivunumeroita seuraamalla.

Lapset voivat osallistua ruoanvalmistukseen monella tapaa. Lapset voivat iän ja taitojensa mukaan huuhdella, kuoria tai raastaa raaka-aineita, mitata aineksia, sekoittaa taikinaa, voidella uunivuokaa tai esimerkiksi muotoilla leipiä uunipellille. Usein ruoka maistuukin paremmalta, kun sitä on itse päässyt valmistelemaan. Lisäksi lapset kannattaa ottaa pienestä pitäen mukaan pöydän kattamiseen sekä keittiön siivoukseen ja pintojen pyyhkimiseen. Myös tiskaaminen tai astianpesukoneen tyhjennys on lapsille sopivaa puuhaa ikätaso huomioiden. Aikuisen kannattaa kuitenkin huolehtia terävät veitset ja painavat astiat ensin pois koneesta.

MA TI KE TO PE LA SU
Aamupala Valitse aamupala aamiaisehdotuksista. Välillä on mukava syödä aamupalaksi jotain totutusta poikkeavaa.
Lounas Kalaa intialaisittain ja keitetty viljalisäke

Salaatti

Härkäpapulaatikko*2 s. 24

Koko perheen salaatti

Pehmeät perunaleipäset

Kasvissosekeitto*3, yrttiöljy, paahdetut kikherneet

Lantturieskat

 

Herne-kvinoapihvit ja perunasose

Valkokaalisalaatti s. 35

 

 

Broileri-kvinoalaatikko s. 20

Koko perheen salaatti

Perunarieskat*5

Maapähkinävoi-bataattivuoka*7

Liikennevalo-salaatti s. 35

Kala-kasvisvuoka

Salaatti

Välipala Mustikka-muffinssit  

Tuoremarja- tai hedelmäkiisseli

 

Banaani-pähkinävälipala s. 48 Nopeat päärynämuffinssit Herkkumaljat Porkkanakakku-uunipuuro Marjajäätelö*8
Päivällinen Tomaatti-linssipata *1

Kahden värin peltirieska s. 35

Porkkanalihapullat ja palsternakkasose

Parsakaalia ja pähkinää

Broileripihvit ja uunikasvikset

 

Kalakeitto

Porkkanasämpylät*4 s. 36

Italianpata

Porkkanaraaste*6

 

Broileri-kasviskeitto

Rahkasämpylät s. 36

 

Linssipihvit, tsatsiki ja perunat
Iltapala Valitse iltapala iltapalaehdotuksista. Muistele mitä söitte aamupalaksi ja valitse jotain toisenlaista.


*1 Jos viljalisäkettä jää lounaalla yli, sen voi laittaa tarjolle tomaatti-linssipadan kera.

*2 Voit hyödyntää laatikossa edellisen illan tomaatti-linssipadan lopun
*3 Edellisen illan tähteeksi jääneen palsternakkasoseen voi sekoittaa kasvissosekeiton sekaan
*4 Huom! Voit käyttää porkkanasämpylöihin myös ed. päivän kasvissosekeiton lopun porkkanasoseen sijaan.
*5 Huom! Voit Käyttää perunarieskoihin ed. päivän lounaalta jääneen perunasoseen. Huom! 

*6  Raasta porkkanoita hieman enemmän, jotta raastetta riittää myös la lounaan liikennevalosalaattiin.
*7 Paista uunissa ensin sämpylät, sitten laatikko ja viimeiseksi uunipuuro, jolloin voit valmistaa kaikki ruoat yhdellä lämmityksellä
*8 Muista pakastaa banaanit edellisenä iltana marjajäätelöä varten