• In English
  • Yhteystiedot
  • Yhdistyskanava
  • Martalle
  • Martanpuoti
  • Liity jäseneksi
  • Lahjoita
  • Reseptit
  • Ruoka
    • Muutos lautasella
    • Ravitsemus
    • Ruoanvalmistus
    • Leivonta
    • Säilöntä
    • Sienet
    • Marjat
    • Luonnonyrtit
    • Ruokakurssit
  • Puutarha
    • Hyötykasvit
    • Puutarhan työt
    • Pihasuunnittelu
    • Huonekasvit
    • Koristekasvit
    • Leikkokukat
    • Vieraslajit
  • Kodinhoito
    • Kodinkoneet
    • Siivous
    • Kodin sisätilojen tuholaiset
    • Pyykki
    • Tahranpoisto
    • Lajittelu ja kierrätys
    • Merkit apuna
    • Kodin energiansäästö 
    • Kodin kemikaalit
    • Käsienpesu
  • Omat rahat
    • Taloudenhallinnan perustaidot
    • Kestävä kuluttaminen
    • Asuminen
    • Ammattilaisille
  • Teemat
    • Muutos lautasella
    • Metsä
    • Varautuminen
    • Kestävä arki
    • Käsityöohjeet
    • Lapsiperheet
    • Junnukokki
    • Kodin juhlat
  • Marttajärjestö
    • Ajankohtaista
      • Marttaliiton uutiset
      • Marttapiirien uutiset
      • Martat-lehti
      • Kestävästi arjessa -podcast
      • Puheenvuorot
      • MartatTV
      • Tilaa marttailu-uutiskirje!
    • Organisaatio
      • Marttaliitto
      • Marttapiirit
      • Marttayhdistykset
      • Strategia, toimintasuunnitelma ja vuosikertomukset
      • Marttajärjestön muutosprosessi 2023-2025
      • Rahoitus
      • Tue työtämme
      • Yritysyhteistyö
      • Historia
      • Yhteystiedot
      • Töihin Martoille
      • Medialle
      • Tietosuojaselosteet
    • Toimintamme
      • Liity Marttojen jäseneksi!
      • Marttayhdistysten toiminta
      • Kotitalousneuvonta
      • Kansainvälinen toiminta
      • Kohdennettu neuvonta
      • Marttapalvelut
      • Yhteiskunta ja vaikuttaminen
    • Kurssit ja tapahtumat
      • Marttapiirien tapahtumat
      • Martta-akatemia
      • Verkkokurssit
      • Marttaliiton koulutukset ja webinaarit
      • Etäkässäkahvilat
      • Martan päivä
      • Mahtava marttalenkki
      • Valtakunnallinen sienipäivä
      • Lokakuu on Puurokuu
      • Ässäkokki-kurssit
      • Instagramin livelähetykset
    • Marttapiirit
      • Häme
      • Kaakkois-Suomi
      • Kainuu
      • Keski- ja Etelä-Pohjanmaa
      • Keski-Suomi
      • Lappi
      • Lounais-Suomi
      • Pirkanmaa
      • Pohjois-Karjala
      • Pohjois-Pohjanmaa
      • Savo
      • Uusimaa
  • Martat-lehti
  • Etusivu
  • /
  • Ruoka
  • /
  • Ravitsemus
  • /
  • Ravitsemuksen ABC
  • /
  • Linkkejä ja testejä
Ruoka
  • Muutos lautasella
    • Kasvisruokasitoumus
    • Marttojen ruokateesit
      • Lähiruoka
      • Vinkkejä vastuulliseen ruokapöytään
      • Eläinten hyvinvointi
      • Ruoan ympäristövaikutukset
      • Vastuullisuusmerkit
      • Ruokaturva
        • Ruokaturvattomuus
        • Kohti globaalia ruokaturvaa
      • Vastuullisuusmerkinnät
    • Hävikistä herkkua
      • Tarkkaile kulutustapojasi ja säästä
      • Ideoita tähderuokiin
    • Edullinen kotiruoka
      • Maukas arki kuuluu kaikille
      • Ruokamenojen säästövinkit
    • Parempi pakkaus
      • Pakkausten turvallisuus
      • Millainen säilyke?
      • Kotikeittiön pakkaukset
        • Eväiden pakkaaminen
      • Tarpeelliset pakkausmerkinnät
        • Pakkausmerkinnät
        • Päiväysmerkinnät
        • Alkuperämaa
        • Ravintosisältö
        • Luomutunnus
        • EU:n nimisuojamerkinnät
        • Pakkausmerkintöjen kuluttajatutkimus
  • Ravitsemus
    • Ravitsemuksen ABC
      • Lautasmalli
      • Nauti päivittäin
      • Tietoa ravintoaineista
        • Vitamiinit
        • Kivennäis- ja hivenaineet
        • Ravintokuitu
      • Linkkejä ja testejä
      • Nesteen tarve
    • Lapsiperheen ruoka
      • Ateriarytmi
      • Ruokaa vauvalle
        • Nämä eivät sovi alle 1-vuotiaalle
        • Sormiruokaa
        • Vauvanruokaohjeita
      • Leikki-ikäisen ruoka
      • Koululaisen ruoka
      • Ruokaa koko perheelle
      • Kasvikset, marjat, hedelmät ja peruna
        • Värikäs vihanneslautanen ja dippi
      • Viljavalmisteet
      • Maito ja maitovalmisteet
      • Palkokasvit, kala, liha ja kananmuna
      • Rasvavalinnat
      • Juomat ja makeiset
      • Suola ja mausteet
      • Lapsi kasvissyöjänä
      • Ruokapulmat
      • Ruoka-allergiat
    • Ikäihmisen ruokavalio
      • Suunnittele viisaasti
        • Hyviä valintoja
      • Ruokaa helpommin
      • Ruoka ja lääkkeet
    • Erityisruokavaliot
      • FODMAP
    • Kasvisruokavaliot
      • Kasvisruokailijan ravitsemus
  • Ruoanvalmistus
    • Esikäsittelymenetelmiä
    • Paistinpannun valinta ja huolto
      • Pinnoitetut paistinpannut
    • Kemiallisia esikäsittely- ja valmistusmenetelmiä
    • Kypsennysmenetelmiä
      • Keittäminen
      • Paistaminen
      • Leivinuuni
    • Maustaminen
      • Mausteiden käyttö
      • Mausteiden säilytys
    • Astiat ja työvälineet
      • Astioiden pesu
      • Työvälineet ruoanlaittoon
      • Keittiövälineiden huolto
    • Ruokaa turvallisesti
      • Juhlaruokaa turvallisesti
      • Kylmä kylmänä ja kuuma kuumana
      • Elintarvikkeiden säilyvyys
    • Ruoka-aineiden mitat ja painot
    • Ruoka-aineet
      • Kala
        • Ahven
        • Hauki
        • Kirjolohi
        • Kuha
        • Lohi
        • Muikku
        • Siika
        • Silakka
        • Silli
        • Särki
      • Kasviproteiinivalmisteet
      • Kurpitsat
        • Hokkaidokurpitsa
        • Jättikurpitsa
        • Kesäkurpitsa
        • Myskikurpitsa
        • Spagettikurpitsa
      • Marjat
        • Juolukka
        • Karpalo
        • Lakka
        • Mansikka
        • Mustikka
        • Pihlaja
        • Puolukka
        • Vadelma
        • Variksenmarja
      • Sienet
        • Sikurirousku
        • Haaparouskut
        • Herkkutatti
        • Kangashapero
        • Kangasrousku
        • Kangastatti
        • Karvarousku
        • Keltavahvero
        • Korvasieni
        • Lampaankääpä
        • Mustatorvisieni
        • Orakkaat
        • Siitakesieni
        • Suppilovahvero
      • Luonnonyrtit
        • Voikukka
        • Nokkonen
        • Vuohenputki
        • Kuusenkerkkä
        • Maitohorsma
        • Ketunleipä
        • Poimulehti
        • Pihatähtimö
      • Yrtit eli maustevihannekset
        • Basilika
        • Korianteri
        • Rakuuna
        • Rosmariini
        • Ruohosipuli
        • Kirveli
        • Persilja
        • Sitruunamelissa
        • Timjami
      • Kaalit
        • Mustakaali eli palmukaali
        • Suippokaali
        • Valkokaali eli keräkaali
        • Kukkakaali ja parsakaali
        • Lehtikaali
        • Kiinankaali
        • Punakaali
        • Ruusukaali
        • Savoijinkaali eli kurttukaali
        • Kyssäkaali
      • Juurekset ja mukulat
        • Porkkana
        • Peruna
        • Juurikkaat
        • Lanttu
        • Nauris
        • Palsternakka
        • Retiisi
        • Maa-artisokka
        • Bataatti
        • Inkivääri
        • Juuripersilja
        • Selleri
        • Mustajuuri
        • Piparjuuri
      • Sipulit
        • Keltasipuli
        • Punasipuli
        • Purjo
        • Valkosipuli
      • Vihannekset
        • Fenkoli
        • Tomaatti
        • Kurkku
        • Paprika
        • Raparperi
      • Hedelmät
        • Omena
        • Sitruuna
        • Appelsiinit ja muut sitrukset
      • Viljat
        • Kaura
        • Ohra
        • Ruis
        • Vehnä
      • Palkokasvit
        • Pavut
        • Linssit
        • Kikherne
        • Herne
        • Idätetyt palkokasvit
      • Kananmuna
      • Maitotuotteet
        • Maitorahka
        • Maito
    • Ruokalistat
      • Ruokalistan suunnittelu
      • Yhden ja kolmen viikon ruokalista
      • Kevään ruokalista
      • Kesän ruokalista
      • Syksyn ruokalista
      • Talven ruokalista
      • Lapsiperheen ruokalista
      • Pikkulapsiperheen ruokalista
      • Aamu-, ilta- ja välipalat
    • Valmisruoka
  • Leivonta
    • Jauhot
    • Erilaiset taikinat
    • Hapanjuurileivonta
  • Säilöntä
    • Puhtaus on puoli säilykettä
    • Säilönnän valmistus- ja lisäaineet
    • Säilöjän mitat ja painot
    • Säilöntä sokerilla
      • Hillot
      • Marmeladit
      • Hyytelöt
      • Mehut
    • Kuivaaminen
      • Sienten kuivaus
      • Marjojen kuivaus
      • Juuresten kuivaus
      • Yrttien ja lehtivihannesten kuivaus
      • Hedelmien kuivaus
    • Pakastaminen
      • Kasvisten pakastus
      • Hedelmien pakastus
      • Sienten pakastus
      • Marjojen pakastus
    • Tuoresäilöntä
      • Tuoresurvos
      • Tuoremehut
      • Veteen säilöminen
    • Etikkasäilöntä
    • Hapansäilöntä
    • Umpiointi
    • Sienten suolaaminen

Linkkejä ja testejä

Tietoa ja materiaalia ravitsemuksesta:

  • Arktiset Aromit
  • Ruokatieto
  • Ruokavirasto 
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Ravitsemus
  • Kasvikset.fi
  • Leipätiedotus
  • Lihatiedotus
  • Pro Kala
  • Ravitsemusterapeuttien yhdistys
  • Sydänliitto
  • Kuluttajaliitto, terveelliset ruokavalinnat
  • Avoin yliopisto, ravitsemustiede
  • Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Ravitsemus- ja terveystestejä

Diabeteksen riskitesti

Kuitutesti

Sydämen terveys

Marttojen kotitalousneuvontapuhelin
050 430 6520

Avoinna ma–ke, pe klo 12–15, to klo 12–17
(ppm)

Martat Instagramissa
Martat Facebookissa
Martat LinkedInissä
Martat X:ssä