Mustajuuri (Scorzonera hispanica) on kaksivuotinen kasvi, mutta sitä viljellään yksivuotisena. Sillä on sormen paksuinen juuri, joka voi olla jopa puolen metrin pituinen. Kuori on lähes musta ja malto kuoren alla valkoinen.

Mustajuuri vaatii pitkän kasvuajan. Se kylvetään mahdollisimman aikaisin keväällä kuohkeaan, syvämultaiseen maahan. Sato korjataan myöhään syksyllä.

Mustajuuri on maultaan mieto, ehkä hiukan makea. Se on hyvä raudan lähde. Mustajuuri sisältää inuliinia, joka hajoaa ruoansulatuksessa hedelmäsokeriksi.

Kuori mustajuuret pesualtaassa veden pinnan alla perunankuorimaveitsellä. Valkoinen malto tummuu helposti, joten siirrä kuoritut juurekset kylmään veteen, jossa on hiukan sitruunaa. Pane mustajuuret kiehuvaan, miedosti suolalla maustettuun veteen ja keitä pehmeiksi, noin 15 minuuttia.

Tarjoa sellaisenaan vaahdotetun voin kanssa alkupalana, liharuokien lisäkkeenä, keitoissa tai muhennoksena. Mustajuuren palat voi kuorruttaa juustokastikkeella ja gratinoida uunissa.

Jaa sivu