• In English
  • Yhteystiedot
  • Yhdistyskanava
  • Martalle
  • Martanpuoti
  • Liity jäseneksi
  • Lahjoita
  • Reseptit
  • Ruoka
    • Muutos lautasella
    • Ravitsemus
    • Ruoanvalmistus
    • Leivonta
    • Säilöntä
    • Sienet
    • Marjat
    • Luonnonyrtit
    • Ruokakurssit
  • Puutarha
    • Hyötykasvit
    • Puutarhan työt
    • Pihasuunnittelu
    • Huonekasvit
    • Koristekasvit
    • Leikkokukat
    • Vieraslajit
  • Kodinhoito
    • Kodinkoneet
    • Siivous
    • Kodin sisätilojen tuholaiset
    • Pyykki
    • Tahranpoisto
    • Lajittelu ja kierrätys
    • Merkit apuna
    • Kodin energiansäästö 
    • Kodin kemikaalit
    • Käsienpesu
  • Omat rahat
    • Taloudenhallinnan perustaidot
    • Kestävä kuluttaminen
    • Asuminen
    • Ammattilaisille
  • Teemat
    • Muutos lautasella
    • Metsä
    • Varautuminen
    • Kestävä arki
    • Käsityöohjeet
    • Lapsiperheet
    • Junnukokki
    • Kodin juhlat
  • Marttajärjestö
    • Ajankohtaista
      • Marttaliiton uutiset
      • Marttapiirien uutiset
      • Martat-lehti
      • Kestävästi arjessa -podcast
      • Puheenvuorot
      • MartatTV
      • Tilaa marttailu-uutiskirje!
    • Organisaatio
      • Marttaliitto
      • Marttapiirit
      • Marttayhdistykset
      • Strategia, toimintasuunnitelma ja vuosikertomukset
      • Marttajärjestön muutosprosessi 2023-2025
      • Rahoitus
      • Lahjoita
      • Yritysyhteistyö
      • Historia
      • Yhteystiedot
      • Töihin Martoille
      • Medialle
      • Tietosuojaselosteet
    • Toimintamme
      • Liity Marttojen jäseneksi!
      • Marttayhdistysten toiminta
      • Kotitalousneuvonta
      • Kansainvälinen toiminta
      • Kohdennettu neuvonta
      • Marttapalvelut
      • Yhteiskunta ja vaikuttaminen
    • Kurssit ja tapahtumat
      • Marttapiirien tapahtumat
      • Martta-akatemia
      • Verkkokurssit
      • Marttaliiton koulutukset ja webinaarit
      • Etäkässäkahvilat
      • Martan päivä
      • Mahtava marttalenkki
      • Valtakunnallinen sienipäivä
      • Lokakuu on Puurokuu
      • Ässäkokki-kurssit
      • Instagramin livelähetykset
    • Marttapiirit
      • Häme-Pirkanmaa
      • Kaakkois-Suomi
      • Keski- ja Etelä-Pohjanmaa
      • Keski-Suomi
      • Lappi
      • Lounais-Suomi
      • Pirkanmaa
      • Pohjois-Karjala
      • Pohjois-Pohjanmaa
      • Savo
      • Uusimaa
  • Martat-lehti
  • Etusivu
  • /
  • Ruoka
  • /
  • Ravitsemus
  • /
  • Ravitsemuksen ABC
  • /
  • Linkkejä ja testejä
Ruoka
  • Muutos lautasella
    • Kasvisruokasitoumus
    • Marttojen ruokateesit
      • Lähiruoka
      • Vinkkejä vastuulliseen ruokapöytään
      • Eläinten hyvinvointi
      • Ruoan ympäristövaikutukset
      • Vastuullisuusmerkit
      • Ruokaturva
        • Ruokaturvattomuus
        • Kohti globaalia ruokaturvaa
      • Vastuullisuusmerkinnät
    • Hävikistä herkkua
      • Tarkkaile kulutustapojasi ja säästä
      • Ideoita tähderuokiin
    • Edullinen kotiruoka
      • Maukas arki kuuluu kaikille
      • Ruokamenojen säästövinkit
    • Parempi pakkaus
      • Pakkausten turvallisuus
      • Millainen säilyke?
      • Kotikeittiön pakkaukset
        • Eväiden pakkaaminen
      • Tarpeelliset pakkausmerkinnät
        • Pakkausmerkinnät
        • Päiväysmerkinnät
        • Alkuperämaa
        • Ravintosisältö
        • Luomutunnus
        • EU:n nimisuojamerkinnät
        • Pakkausmerkintöjen kuluttajatutkimus
  • Ravitsemus
    • Ravitsemuksen ABC
      • Lautasmalli
      • Nauti päivittäin
      • Tietoa ravintoaineista
        • Vitamiinit
        • Kivennäis- ja hivenaineet
        • Ravintokuitu
      • Linkkejä ja testejä
      • Nesteen tarve
    • Lapsiperheen ruoka
      • Ateriarytmi
      • Ruokaa vauvalle
        • Nämä eivät sovi alle 1-vuotiaalle
        • Sormiruokaa
        • Vauvanruokaohjeita
      • Leikki-ikäisen ruoka
      • Koululaisen ruoka
      • Ruokaa koko perheelle
      • Kasvikset, marjat, hedelmät ja peruna
        • Värikäs vihanneslautanen ja dippi
      • Viljavalmisteet
      • Maito ja maitovalmisteet
      • Palkokasvit, kala, liha ja kananmuna
      • Rasvavalinnat
      • Juomat ja makeiset
      • Suola ja mausteet
      • Lapsi kasvissyöjänä
      • Ruokapulmat
      • Ruoka-allergiat
    • Nuoren urheilijan ravitsemus
    • Ikäihmisen ruokavalio
      • Suunnittele viisaasti
        • Hyviä valintoja
      • Ruokaa helpommin
      • Ruoka ja lääkkeet
    • Erityisruokavaliot
    • Kasvisruokavaliot
      • Fleksaus
      • Kasvisruokailijan ravitsemus
  • Ruoanvalmistus
    • Esikäsittelymenetelmiä
    • Paistinpannun valinta ja huolto
      • Pinnoitetut paistinpannut
    • Kemiallisia esikäsittely- ja valmistusmenetelmiä
    • Kypsennysmenetelmiä
      • Keittäminen
      • Paistaminen
      • Leivinuuni
    • Maustaminen
      • Mausteiden käyttö
      • Mausteiden säilytys
    • Astiat ja työvälineet
      • Astioiden pesu
      • Työvälineet ruoanlaittoon
      • Keittiövälineiden huolto
    • Ruokaa turvallisesti
      • Juhlaruokaa turvallisesti
      • Kylmä kylmänä ja kuuma kuumana
      • Elintarvikkeiden säilyvyys
    • Ruoka-aineiden mitat ja painot
    • Ruoka-aineet
      • Kala
        • Ahven
        • Hauki
        • Kirjolohi
        • Kuha
        • Lohi
        • Muikku
        • Siika
        • Silakka
        • Silli
        • Särki
      • Kasviproteiinivalmisteet
      • Kurpitsat
        • Hokkaidokurpitsa
        • Jättikurpitsa
        • Kesäkurpitsa
        • Myskikurpitsa
        • Spagettikurpitsa
      • Marjat
        • Juolukka
        • Karpalo
        • Lakka
        • Mansikka
        • Mustikka
        • Pihlaja
        • Puolukka
        • Vadelma
        • Variksenmarja
      • Sienet
        • Sikurirousku
        • Haaparouskut
        • Herkkutatti
        • Kangashapero
        • Kangasrousku
        • Kangastatti
        • Karvarousku
        • Keltavahvero
        • Korvasieni
        • Lampaankääpä
        • Mustatorvisieni
        • Orakkaat
        • Siitakesieni
        • Suppilovahvero
      • Luonnonyrtit
        • Voikukka
        • Nokkonen
        • Vuohenputki
        • Kuusenkerkkä
        • Maitohorsma
        • Ketunleipä, käenkaali
        • Poimulehti
        • Pihatähtimö
      • Yrtit eli maustevihannekset
        • Basilika
        • Korianteri
        • Rakuuna
        • Rosmariini
        • Ruohosipuli
        • Kirveli
        • Persilja
        • Sitruunamelissa
        • Timjami
      • Kaalit
        • Mustakaali eli palmukaali
        • Suippokaali
        • Valkokaali eli keräkaali
        • Kukkakaali ja parsakaali
        • Lehtikaali
        • Kiinankaali
        • Punakaali
        • Ruusukaali
        • Savoijinkaali eli kurttukaali
        • Kyssäkaali
      • Juurekset ja mukulat
        • Porkkana
        • Peruna
        • Juurikkaat
        • Lanttu
        • Nauris
        • Palsternakka
        • Retiisi
        • Maa-artisokka
        • Bataatti
        • Inkivääri
        • Juuripersilja
        • Selleri
        • Mustajuuri
        • Piparjuuri
      • Sipulit
        • Keltasipuli
        • Punasipuli
        • Purjo
        • Valkosipuli
      • Vihannekset
        • Fenkoli
        • Tomaatti
        • Kurkku
        • Paprika
        • Raparperi
      • Hedelmät
        • Omena
        • Sitruuna
        • Appelsiinit ja muut sitrukset
      • Viljat
        • Kaura
        • Ohra
        • Ruis
        • Vehnä
      • Palkokasvit
        • Pavut
        • Linssit
        • Kikherne
        • Herne
        • Idätetyt palkokasvit
      • Kananmuna
      • Maitotuotteet
        • Maitorahka
        • Maito
    • Ruokalistat
      • Ruokalistan suunnittelu
      • Yhden ja kolmen viikon ruokalista
      • Kevään ruokalista
      • Kesän ruokalista
      • Syksyn ruokalista
      • Talven ruokalista
      • Lapsiperheen ruokalista
      • Pikkulapsiperheen ruokalista
      • Aamu-, ilta- ja välipalat
    • Valmisruoka
  • Leivonta
    • Jauhot
    • Erilaiset taikinat
    • Hapanjuurileivonta
  • Säilöntä
    • Etiketin poisto
    • Puhtaus on puoli säilykettä
    • Säilönnän valmistus- ja lisäaineet
    • Säilöjän mitat ja painot
    • Säilöntä sokerilla
      • Hillot
      • Marmeladit
      • Hyytelöt
      • Mehut
    • Kuivaaminen
      • Sienten kuivaus
      • Marjojen kuivaus
      • Juuresten kuivaus
      • Yrttien ja lehtivihannesten kuivaus
      • Hedelmien kuivaus
    • Pakastaminen
      • Kasvisten pakastus
      • Hedelmien pakastus
      • Sienten pakastus
      • Marjojen pakastus
    • Tuoresäilöntä
      • Tuoresurvos
      • Tuoremehut
      • Veteen säilöminen
    • Etikkasäilöntä
    • Hapansäilöntä
    • Umpiointi
    • Sienten suolaaminen

Linkkejä ja testejä

Tietoa ja materiaalia ravitsemuksesta:

  • Arktiset Aromit
  • Ruokatieto
  • Ruokavirasto 
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Ravitsemus
  • Kasvikset.fi
  • Leipätiedotus
  • Lihatiedotus
  • Pro Kala
  • Ravitsemusterapeuttien yhdistys
  • Sydänliitto
  • Kuluttajaliitto, terveelliset ruokavalinnat
  • Avoin yliopisto, ravitsemustiede
  • Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Ravitsemus- ja terveystestejä

Diabeteksen riskitesti

Kuitutesti

Sydämen terveys

Valtakunnallinen kotitalousneuvontapuhelin
050 430 6520

Avoinna ma–ke, pe klo 12–15, to klo 12–17
(ppm, ei tekstiviestejä tai puutarhaneuvontaa)

Martat Instagramissa
Martat Facebookissa
Martat LinkedInissä
Martat X:ssä