Järjestöasujen taustaa

Marttojen ruutupaita on yleisin marttajäsenyyden tunnus. Sitä voivat käyttää vain järjestön jäsenet. Aina kun pukeudut järjestöasuun, edustat kaikkia marttoja ja omaa yhdistystäsi.

Tunnetuin järjestömme tunnuksista on 1930-luvulta käytössä ollut siniruutuinen marttakangas. Siitä on suunniteltu marttojen ensimmäinen järjestöasu jo vuonna 1935. Yhtenäisen asun tarkoitus oli tuolloin mm. tasoittaa luokkaeroja jäsenten keskuudessa. Kaikki pukeutuivat samanlaiseen asuun, eikä luokkaeroja ollut. Järjestöasuksi hyväksyttiin ruutukankainen mekko siihen kuuluvine huiveineen ja essuineen. Kankaasta suunniteltiin ensimmäinen järjestöasu 1935. Mekon mallia muokattiin 1960-luvulla. Silloin muutettiin vinoon leikattu miehusta suoraruutuiseksi, sillä se oli helpompi ommella. Huivi ja esiliina kuuluivat edelleen asuun.

Järjestöasu uudistettiin 2010, jolloin kankaan ruutua muutettiin ja samoin paidan ja mekon mallia. Myös miehille suunniteltiin oman paita.

Uudet järjestöasut

Pitkään käytössä ollut järjestöpaita uudistettiin jäsenten toiveiden pohjalta ja valikoimaa laajennettiin samalla. Järjestöasut uudistettiin Aalto yliopiston Taideteollisen korkeakoulun kanssa järjestetyn suunnittelukilpailun pohjalta vuonna 2010. Järjestöpaita on nyt valmistettu ohuemmasta ja laskeutuvammasta kankaasta, joten se soveltuu aikaisempaa paremmin myös jakun alla käytettäväksi.

Uutena järjestöasuna mukaan tulee järjestöpuku/tunika, jota voidaan käyttää sekä mekkona tai rennommin tunikana housujen kanssa.

Nyt myös miehille on saatavana valmis järjestöpaita. Ellei halua hankkia järjestöpukua tai -paitaa, jakun tai paitapuseron voi somistaa marttakankaisella pitkällä huivilla.