Martan perinneasu

Perinteisen ruutukankaisen marttamekon hohto ei haalistu. Aina uudet sukupolvet haluavat itselleen nimenomaan sen alkuperäisen mallin mukaisen mekon puhvihihoineen ja nappilistoineen. Nyt perinnemekon mallia on uudistettu. Työ on tehty vanhaa kunnioittaen, mutta malli on nyt hieman yksinkertaisempi. Tavoitteena on, että mekon teko onnistuu harrastelijaompelijaltakin.

Mekon kaavat on muokannut mallimestari Susanna Asikainen, ja asuun kuuluvien essun ja huivin ohjeet on työstänyt Liisa Matveinen.

Marttojen ruutukankainen järjestöasu otettiin käyttöön 1930-luvulla. Mekon suunnitteli tekstiilitaiteilija Eeva Saurio. Mallia on muokattu ja uudistettu moneen otteeseen, ja uusia asuja on tullut rinnalle. Meillä on niin ruutupaitoja kuin kietaisumekkojakin. Kaikki järjestöasut ovat jatkossakin käyttökelpoisia perinneasun rinnalla.

Mitä perinneasuun kuuluu?

Asuun kuuluu mekko, essu ja huivi. Mekko ommellaan Marttojen perinteisestä ruutukankaasta ja essu sekä huivi kudotaan kangaspuilla.

Miten asun voi hankkia?

Asun voi valmistaa itse tai teettää ompelijalla ja kutojalla.

Voiko asun ostaa valmiina?

Mekkoa ei voi ostaa valmiina, vaan se pitää tehdä itse tai teettää kaavojen mukaan. Essua ja huivia voi tilata kutojilta. Jos yhdistys tilaa useita asuja, kannattaa sopia yhteystilauksesta samojen tekijöiden kanssa. Essukangasta ja essuja voi kysyä Liisa Matveiselta.

Mistä löydän tekijän?

Taito ry toimii laajalti maakunnissa. Oman paikkakunnan alueella toimivalta Taito ry:n yhdistykseltä voi kysyä kudontamahdollisuutta. Myös Työväen opistot järjestävät ohjattua kudontaa.

Paljonko perinneasu maksaa?

Lopullinen hinta riippuu siitä, miten paljon tekee itse ja mitä ostaa valmiina. Mekon kangasta myydään piiristä. Perinnemekon kaavat tulevat myyntiin Martan puotiin. Essun ja huivin hinnat määräytyvät tarvikkeista ja kutojan palkkiosta.

Mistä saan essun ja huivin ohjeet?

Essun ja huivin ohjeet ovat Martat-lehden numerossa 2/2019. Kudontaohjeet esulle ja huiville: juhlaessun kudontaohje  ja juhlahuivin kudontaohje

Huom! Essun pituutta voi lisätä korottamalla vyötäröllä mustan värin osuutta. Kuviota ei tule muuttaa.

Mistä saan mekon kaavat?

Kaavat ovat myynnissä Martanpuodissa.

Missä koossa mekon kaavat ovat?

Kaavat ovat kokoa 36–50. Kaikki koot ovat samalla arkilla.

Mistä saan mekon teko-ohjeet?

Työohjeet ovat kaava-arkin mukana.

Mistä saan mekon tarvikkeet?

Perinteistä ruutukangasta ja sinisiä retronappeja myydään oman alueen marttapiiristä.

Mistä saan apua kutomiseen?

Taitoliiton yhdistyksistä saa asiantuntevaa ohjausta kangaspuilla kutomiseen.

Hinnat ja tarvikkeiden ostopaikat?

Katso vastaus kysymykseen  Paljonko perinneasu maksaa.

Lue lisää perinneasun historiasta

Marttaperinnesivuille on koottu lisätietoa vuoden 1935, 1960 ja 1984 järjestö- ja perinneasuista.