Lajibongailu

Luonto on monimuotoisuuden aarreaitta, jossa lukuisat lajit elävät yhteiselossa.

Luonto muodostaa suuren elävän kokonaisuuden, jossa jokainen laji osallistuu omalla tavallaan sen toimintaan. Kun pysähdyt hetkeksi ja katselet ympärillesi, voit huomata, kuinka valtava lajien kirjo on. Lajien opettelu tekee luonnosta meille tutumman ja voi tarjota myös lisäviihdettä ulkoiluun, esimerkiksi lenkkeilyyn yhdistettynä. 

Ohjeistus:

Tarkastele ympäristösi kasveja ja sieniä. Osaatko nimetä viisi eri lajia? Voit myös haastaa itseäsi: valitse yksi sinulle vieraampi laji ja kokeile, pystytkö tunnistamaan sen. Voit käyttää tunnistuksessa apuna kasvi- ja sienikirjoja tai puhelimeen asennettavaa iNaturalist-sovellusta, joka tunnistaa lajeja valokuvista. Muista kuitenkin, että sovelluksen tunnistukset perustuvat tekoälyyn, joka voi erehtyä. Tunnistus kannattaakin aina itse varmistaa jotain toista lähdettä käyttäen. 

iNaturalist-sovelluksen käyttöohje 

  • Mene puhelimesi sovelluskauppaan (Google Play tai Apple Store). Etsi ja asenna sovellus iNaturalist. Voit myös siirtyä inaturalist.laji.fi-verkkosivulle, jonka alareunasta löydät sovelluksen latauslinkit. 
  • Kun sovellus on asennettu, avaa se. Sovellus kysyy, haluatko yhdistää tunnuksesi iNaturalist Suomeen. Valitse OK. 
  • Sovellus voi pyytää sisäänkirjautumista. Voit kirjautua sovellukseen sisään, jos sinulla on tunnukset tai rekisteröityä käyttäjäksi. Voit myös jatkaa käyttöä ilman kirjautumista valitsemalla ”Ohita”. Kirjautuminen ei ole tarpeen tehtävän suorituksen kannalta. 
  • Tulet Omat havainnot -sivulle, jonka alareunassa on vihreä plusmerkki ”Tee havainto”. Paina merkkiä ja valitse Ota kuva. Sovellus voi pyytää käyttölupaa kameralle ja valokuville, salli käyttö. 
  • Kameran avauduttua ota valokuva tunnistettavasta lajista. Ota kuva mahdollisimman kohtisuoraan ja tarpeeksi läheltä. Kuvassa tulisi erottua selkeästi lajin tuntomerkit. Ota sienistä kuva mieluiten sivulta niin, että kuvassa näkyy sekä jalka että lakki. Kasveista kuvassa olisi hyvä näkyä muutama lehti kokonaisena sekä mahdollinen kukinto. Jos mahdollista, ota puusta lähikuva sen lehdistä, ei koko puusta. Voit tarvittaessa hylätä kuvan rastista ja ottaa uuden. Kun olet tyytyväinen kuvaan, paina keskimmäistä hyväksymismerkkiä. 
  • Havaintosivulla kuvan otettuasi paina ”Mitä näit?”-kohdasta kuvan alapuolelta. Sovellus tunnistaa kuvan ja antaa ehdotuksia lajista. Voit valita lajin ja tarkastella sen tietoja. Jos olet samaa mieltä tunnistuksesta, paina ”Valitse”. 
  • Jos haluat tallentaa havainnon itsellesi talteen, paina vihreää hyväksymismerkkiä. Voit myös poistaa havainnon vasemman alakulman roskakorista. Tämän jälkeen voit tehdä uuden tunnistuksen. 

Ohjaajan ohje: 

  • Vuodenajan ja kiinnostuksen kohteiden mukaan rasti voidaan toteuttaa sieniä, kasveja tai molempia bongaillen. Bongattavaa lajimäärää voidaan muokata käytettävissä olevan ajan ja osallistujien osaamisen mukaan. 
  • Jos kasvit ja sienet ovat ryhmäläisille tuttuja ja osallistujat haluavat, voidaan rasti toteuttaa aikahaasteena. Osallistujille annetaan aika, esimerkiksi viisi minuuttia, jonka aikana osallistujat yrittävät tunnistaa ja kirjata ylös mahdollisimman monta kasvi- ja sienilajia. 
  • Rastin kesto on noin 15 minuuttia.
  • Rasti voidaan suorittaa yksin tai pienryhmissä. Pienryhmissä lajien määrää voidaan lisätä. Rastin lopuksi osallistujat voivat halutessaan jakaa bongaamansa lajit toisilleen. Näin osallistujat voivat oppia toisiltaan uusia lajeja. 
  • Rastin voi toteuttaa monenlaisissa luontokohteissa, sillä kasveja löytyy usein runsaasti. Hoidetut puistoalueet ovat melko huonoja tehtävän kannalta, mutta esimerkiksi tienpientareilta löytyy usein paljon eri lajeja. Tehtävä voidaan näin suorittaa myös esteettömässä ympäristössä.
  • Rasti voidaan suorittaa itsenäisesti ilman ohjaajaa.
  • Tarvittaessa mukaan voidaan ottaa kasvi- ja sienikirjoja. Lisäksi apuna voidaan käyttää iNaturalist-sovellusta. Myös muistiinpanovälineet on hyvä ottaa mukaan.
  • Turvallisuus: Tiealueilla liikkuessa tulee huomioida turvallisuus ja pysytellä riittävän kaukana ajoradoista.  Tuntemattomiin sieniin tai kasveihin ei kannata koskea, sillä joukossa voi olla myrkyllisiä lajeja. Vaikka iNaturalist-sovellus antaa usein oikeita vastauksia, voi sen tekoäly toisinaan erehtyä. Sovellukseen ei siis saa koskaan luottaa ainoana keinona, eikä sitä tule käyttää esimerkiksi ruokasienten tunnistamiseen!