Yhdistyksen perustaminen ja lakkauttaminen

YHDISTYKSEN PERUSTAMINEN

Kaikki yhdistykset ovat omanlaisiaan ja toteuttavat marttatoimintaa itselleen sopivalla tavalla. Jos et löydä itsellesi sopivaa yhdistystä tai sinulla on jo valmiiksi sopiva marttailusta kiinnostunut porukka kasassa, voit myös harkita uuden yhdistyksen perustamista.

Uuden yhdistyksen perustamiseen tarvitaan vähintään kolme perustajajäsentä, joiden kaikkien on oltava 15 vuotta täyttäneitä Suomen kansalaisia tai ulkomaalaisia, joilla on kotipaikka Suomessa. Muualla kuin Suomessa asuvat voivat perustaa yhdistyksen siihen maahan, jossa asuvat. Puheenjohtajalla on kuitenkin oltava pysyvä osoite Suomessa.

Käytännön ohjeet uuden yhdistyksen perustamisesta löytyvät täältä .

Uuden yhdistyksen kannattaa harkita yhdistyslain muutoksen mahdollistaman yksinkertaisen kirjanpidon käyttöönottoa ks. ohjeet Yhdistyksen talous -sivulta.

Jäsenhankinta sekä uusista jäsenistä huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää uuden yhdistyksen toiminnassa. Vinkkejä jäsenhankintaan löytyy täältä.

Hyödyllisiä lomakkeita:


YHDISTYKSEN MUUTTAMINEN TOIMINTARYHMÄKSI

Yhdistyksen muuttaminen toimintaryhmäksi on hyvä tapa jatkaa yhdistyksen toimintaa, jos esimerkiksi yhdistyksen hallinto tuntuu raskaalta tai hallituksen jäseniä on vaikea löytää. Katso lisää toimintaryhmistä täältä.

Yhdistyksen purkaminen on pidempi ja virallisempi prosessi, joten se on syytä aloittaa ensin ja hoitaa alta pois, jotta yhdistys ei jää purkamatta, kun jäsenet siirtyvät toimintaryhmän jäseniksi.

Samanaikaisesti purkuprosessin kanssa perustetaan toimintaryhmä vastaanottavan yhdistyksen alle ja sovitaan siihen liittyvät toiminnan ja talouden hoidon käytännöt.

Purettavan yhdistyksen mahdollinen omaisuus siirretään vastaanottavalle yhdistykselle / toimintaryhmälle. Tätä siirtoa voi tehdä jo ennen yhdistyksen loppuselvitystä, jolloin selvitykseen jää vähemmän omaisuutta tai varoja. Yhdistyksen tulee kuitenkin huolehtia siitä, että se kykenee maksamaan jäljellä olevat maksunsa ja mahdolliset velkansa.

Jäsenet voivat siirtyä uuden toimintaryhmän jäseniksi heti, kun se on perustettu.

Yhdistyksen lopettamisesta ja muuttamisesta toimintaryhmäksi tulee ilmoittaa omaan piiriin sekä Marttaliittoon jarjestosihteeri@martat.fi.


YHDISTYKSEN LAKKAUTTAMINEN

Joskus tulee tilanteita, jolloin marttayhdistyksen toiminta päätetään lopettaa. Tämä voi johtua esimerkiksi yhdistyksen yhdistymisestä jonkin toisen yhdistyksen kanssa tai toiminnan hiipuessa. Ennen yhdistyksen lakkauttamista kannattaa varmistaa, että yhdistykselle ei löydy alueelta halukkaita jatkajia. Jos mietitään yhdistyksen lakkauttamista, kannattaa ensin olla yhteydessä omaan piiriin.

Yhdistyksen lakkauttamiseen tarvitaan päätös kahdessa vähintään kuukauden väliajoin pidetyssä peräkkäisessä yhdistyksen kokouksessa (ensimmäinen ja toinen lopettamiskokous), joissa purkamispäätös on saanut vähintään ¾ annetuista äänistä. Kokouskutsuissa on ilmoitettava selkeästi, että kyseessä on lopettamiskokous.

Yhdistys katsotaan lakanneeksi, kun ilmoitus yhdistysrekisteriin on jätetty. Yhdistyksen lopettamisesta tulee ilmoittaa omaan piiriin sekä Marttaliittoon jarjestosihteeri@martat.fi.

Yhdistyksen lakkauttamisessa tarvittavat lomakemallit ja  muistilista