Hauki

Miedon makuinen hauki on hyvä ja monipuolinen ruokakala, jonka kannat ovat suhteellisen kestävällä tasolla. Ruotoiseksi mielletyn petokalan voi opetella käsittelemään ruodottomaksi tai jauhaa lihan ruotoineen murekemassaksi.

Hauki (Esox lucius) on petokaloihin kuuluva kalalaji. Hauki on melko kookas, mutta rakenteeltaan pitkä ja solakka. Hauki on nopeakasvuinen: ensimmäisenä kesänä ne ovat usein jo 15 senttimetrin pituisia. Suotuisissa kasvuoloissa kasvanut hauki saattaa olla parhaimmillaan puolitoistametrinen. Keskimääräinen naarashauen pituus on kuitenkin 55 senttimetriä ja koiraan 40 senttimetriä.

Hauen ulkonäkö viestii sen olevan petoeläin: sillä on pitkä leuka, valtava kita, terävät hampaat sekä suuret silmät. Sen evät ovat keskittyneet muiden petokalojen tapaan peräpäähän, mikä mahdollistaa nopean hyökkäyksen.

Väritykseltään hauki on kyljistään vihertävä, vastastaan vaalea ja selästään tumma, lähes musta. Kyljessä sillä on hailakankeltaisia täpliä, jotka saattavat myös yhdistyä raidoiksi.

Elinympäristö ja kalastus

Hauki elää Suomessa koko maan laajuisesti. Se on maantieteellisesti laajimmalle levinnyt kalalaji. Se elää sisä- ja rannikkovesissä Euroopan, Aasian ja Pohjois-Amerikan alueilla. Suurin syy sen laajaan levinneisyyteen on sen sopeutumiskyky erilaisiin olosuhteisiin: sillä ei ole juurikaan vaatimuksia vesistön tai vesilaadun suhteen. Se sietää hyvin happitason, happamuuden ja suolaisuuden vaihteluita. Näiden ominaisuuksien vuoksi se elää monenlaisissa järvissä ja joissa sekä meren rantamilla.

Hauki on vapakalastajien yleisin kalasaalis. Haukea on kalastettu jo pitkään, ja se onkin suosittu kalasaalis erityisesti Suomessa ja Venäjällä.

Hauki raaka-aineena

Hauki on maultaan mieto, mutta sen maku on kuitenkin ominainen ja selkeästi muista erottuva. Se on vähärasvainen ja melko ruotoinen kala. Ruotojen poistamista voi harjoitella esimerkiksi ohjevideon (linkki sivun oikeassa laidassa) avulla. Ruodot on myös helppo poistaa kypsästä kalasta. Haukea voidaan käyttää kokonaisena tai paloiteltuna, kyljyksinä, fileinä tai jauhettuna murekemassana.

Säilytys

Tuoreen kalan säilytyslämpötila on 0-2 astetta. Kotioloissa tuore kala kannattaakin valmistaa ruoaksi vuorokauden sisällä ostohetkestä. Savustettu tai paistettu kala sen sijaan säilyy pari kolme päivää.

Terveysvaikutukset

Haukien käyttöä ravintona on säännösteltävä, sillä niissä on havaittu olevan haitallisia määriä raskasmetalleja. Tämä johtuu siitä, että hauki on petokalana ravintoketjun huipulla, ja ravinnosta kertyy elimistöön raskasmetalleja. Raskasmetallien pitoisuudet hauissa vaihtelevat kuitenkin runsaasti eri järvi- ja merialueiden välillä.

Ympäristönäkökulma

Haukikannat ovat Suomessa suhteellisen vakaat sisävesissä, vaikkakin heikentyneet paikoin, todennäköisesti ympäristön muutoksista johtuen. Nykyisellään kaupallinen kalastus ei kuitenkaan todennäköisesti vaaranna kantoja, joten hauen käyttöä ruokakalana voisi lisätä. Lautaselle kannattaa valita suomalaista tai Viron Peipsijärvestä pyydettyä haukea ja MSC-sertifioitua haukea.