Kuha

Kuha on ruokakalojemme parhaimmistoa – se on maukas ja mieto maultaan ja sen ruodot on helppo poistaa.

Kuha (Sander lucioperca) on ahventen heimon kookkain laji. Suomessa sukulaislajeja ovat ahven ja kiiski.

Yleensä kuha on pituudeltaan 30–60 cm ja painaa 0,4–2,5 kg. Kuha on petokala, jonka etummainen selkäevä on täynnä teräviä piikkejä. Selkäpuolelta se on väriltään vihertävän ruskea tai harmahtava, vatsapuolelta puolestaan vaalean hopeanhohtoinen. Kyljissä sillä on poikkijuovia. Petoeläimenä kuhalla on suuri suu ja terävät hampaat.

Elinympäristö ja kalastus

Kuha on varsin lämpimien vesien kala. Suomessa se elää maan etelä- ja keskiosissa, niin sisävesissä kuin vähäsuolaisissa murtovesissäkin. Hyvän hämäränäkökyvyn vuoksi se viihtyy myös sameissa vesissä. Se on parvikala, joka saattaa muodostaa ahvenen kanssa sekaparvia. Isoimmat yksilöt elävät kuitenkin usein yksin.

Kuha on arvostetuimpia kaloistamme. Suurin osa kuhasaaliista on peräisin vapaa-ajankalastuksesta.

Kuha raaka-aineena

Ruokakalana se on parhaimmistoa: sen vaalea liha on mietoa, mutta maukasta, ruodot ovat suuria ja täten helppo poistaa.

Sisävesien petokaloissa voi olla lapamadon eli leveän heisimadon toukkia. Toukat tuhoutuvat oikealla käsittelyllä. Kunnon kypsennys, lämminsavustus tai vuorokausi pakastimessa -20 asteessa tuhoaa toukat. Eli jos haluat käyttää näitä kaloja raakana tai graavattuna, ne pitää pakastaa ensin. Sama ohjeistus koskee myös mätiä.

Säilytys

Tuoreen kalan säilytyslämpötila on sama kuin sulavan jään, eli mahdollisimman lähellä nollaa astetta. Kotioloissa tuore kala kannattaakin valmistaa ruoaksi vuorokauden sisällä ostohetkestä. Savustettu tai paistettu kala sen sijaan säilyy pari kolme päivää.

Ympäristönäkökulma

Kuhaa käyttäessä kannattaa huolehtia, että se on pyydetty Suomenlahdelta tai Suomen sisävesistä. Myös kiertovesijärjestelmässä kasvatettu kuha on hyvä valinta. MSC-merkittyä kuhaa saadaan puolestaan Viron Peipsijärveltä. Saaristo- ja Selkämerellä kuhan pyynti voi heikentää kantoja merkittävästi. Yleisesti katsoen kuhan pyynti Suomessa ei näytä uhkaavan kuhan lisääntymistä ja sitä kautta kuhakantoja.