Lanttu

Lantun (Brassicannapus subs. napobrassica) esiäitejä ovat kaali ja nauris, joista se on risteytynyt. Kansanomaisia nimiä ovat räätikkä ja räätikäs. Lanttua on käytetty Suomessa jo 1700-luvulla.

Lantun syötävä osa on osaksi kasvin juurta ja osaksi sen vartta. Lanttua viljellään yksivuotisena kasvina. Toisena kesänä se kasvattaisi varren ja kukinnon. Siementen öljypitoisuus on korkea. Lantun muunnos onkin öljykasvina tunnettu rapsi. Lantussa on runsaasti A-vitamiinin esiastetta ja C-vitamiinia.

Savo-Karjalassa on perinteisesti valmistettu lanttukukkoa. Hauduttamalla lantusta saadaan makeita ruokia, joita jouluinen lanttulaatikkokin edustaa. Herkullisia ovat myös haudutetut lanttukuutiot. Muhevan makunsa vuoksi lanttu on mainio lisä keittoihin ja liemiin.