Ruoan turvallisuuteen voit itse vaikuttaa ostamalla viisaasti, valmistamalla ja säilyttämällä ruokaa oikein menetelmin. Pitkä ruokaketju, esimerkiksi pitkät kuljetusmatkat voivat lisätä turvallisuusriskejä. Elintarvikkeiden tuonti, uudet raaka-aineet ja ruokatrendit tuovat uusia mahdollisuuksia mutta toisaalta voivat asettaa haasteita ruoan turvallisuudelle.

Turvallinen ruoanlaitto kotikeittiössä tarkoittaa raaka-aineiden ja ruokien huolellista käsittelyä ja hyvää henkilökohtaista hygieniaa.
Hyvä keittiöhygienia ehkäisee ruokamyrkytyksiä.

Ruoka-aineiden käsittelyssä ja ruoanvalmistuksessa on muutamia hygieniasääntöjä, jotka kannattaa pitää mielessä.

Kun käsittelet elintarvikkeita huolella, voit olla varma ruoan hyvästä laadusta. Pidä puhtaina myös työvälineet, keittiön kaapit ja laitteet.

Pese kädet – ja opeta lapsikin tekemään niin

Käsien pesulla kotitalouden hygieniassa on valtava merkitys. Likaiset kädet ovat tavallinen ruokamyrkytysten tartuntatie. Jos tunnet itsesi sairaaksi, jätä kokkauspuuhat muille, jos mahdollista.

Käsien pesun tulee opettaa jo leikki-ikäisille niin päiväkodissa, kerhossa kuin kotona. Lapset on hyvä totuttaa pesemään kädet aina, kun tullaan ulkoa sisälle ja ennen ruoanlaittoa ja ateriointia sekä wc-käynnin yhteydessä.

Jos ruoanlaiton lomassa joutuu tekemään muuta, kuten käymään WC:ssä, niistämään nenän tai vaihtamaan vauvan vaipan, kädet on pestävä joka kerta uudestaan. Bakteereita on kaikkialla ja etenkin nenässä ja vauvan kakassa.

Kädet pitää aina myös kuivata huolellisesti.

Kylmänä kaupasta kotiin

Katkeamaton kylmäketju ehkäisee monet vatsanväänteet. Kaupassa kannattaa kylmäsäilytystä vaativat tuotteet valita viimeisenä. Katso pakkausmerkinnöistä, mikä on oikea säilytyslämpötila ja säilytysohje. Noudattamalla ohjetta elintarvike säilyy moitteettomana viimeiseen käyttöpäivään asti. Pakkaa ruoat kesällä kylmälaukkuun ja käytä kylmävaraajia. Jos kylmävaraajat ovat unohtuneet kotiin, osta muutama pakastevihennespussi korvikkeeksi. Hanki elintarvikkeet mahdollisimman läheltä

Nopeasti kylmään

Siirrä kylmää säilytystä vaativat elintarvikkeet kotona heti jääkaappiin tai pakastimeen. Helposti pilaantuvat elintarvikkeet, kuten raaka liha ja kala, maitotuotteet javalmiit ruoat, vaativat erityisen huolelellista käsittelyä.

Helposti pilaantuvat tuotteet säilytetään alle + 6 ºC lämpötilassa. Tarkista oman jääkaappisi kylmin kohta. Jääkaapin alaosa on usein kaapin kylmin kohta ja näille tuotteille paras paikka.  Kylmien ruokien tarjoilussa tavoitelämpötila on + 6 ºC , tarjoilun aikana lämpötila saa näissä nousta +12 ºC :een. Tällaiset ruoat tulee hävittää tarjoiluajan päätyttyä.

Säilytä elintarvikkeita vain niille tarkoitetuissa astioissa ja pakkausmateriaaleissa. Tarkista pakkausmateriaalin esim. muovikelmun sopivuus elintarvikkeille pakkausmerkinnöistä.

Kokkaus alkaa puhtaalta pöydältä

Siisti keittiö ja puhtaat työvälineet pitävät pöpöt kurissa. Pöytäpyyhe on keittiön pöpöpesä, joten huuhtele se aina hyvin, kuivata ilmavasti ja vaihda riittävän usein. Kokkauksen lomassa on myös hyvä siistiä jälkiä.

Raa’at ja kypsät elintarvikkeet on pidettävä toisistaan erillään. Olisi hyvä, jos lihalle, kalalle, vihanneksille ja leivälle olisi omat leikkuulaudat. Kasvikset tulee pestä ennen käyttöä ja poistaa pilaantuneet kohdat.

Jaa sivu