Etikkasäilykkeet kuuluvat perinteisesti suomalaiseen ruokapöytään antamaan aterioille piristävää kirpeyttä ja väriä. Tuotteiden säilyminen perustuu etikan happamuuteen ja osittain myös näissäkin säilykkeissä käytettävään sokeriin, jonka voi joskus korvata hunajalla.

Etikkasäilöntä soveltuu:

  • Kasviksille
  • Vihanneksille
  • Sienille

Etikkasäilönnässä etikasta, vedestä, sokerista ja mausteista keitetään mausteliemi, jolla peitetään säilöttävät kypsät vihannekset, kasvikset tai sienet. Vaihtelua ja lisäaromia säilykkeisiin saadaan mausteista, joista yleisimmin käytettyjä ovat pippurit, neilikka, inkivääri ja kaneli. Kurkuille sopivat viinimarjanlehdet, piparjuuri ja tillin kukinnot.


1-2-3-pikkelöintiliemi sopii kaikille pikkelöitäville kasviksille ja sienille. Liemi koostuu 1 osasta etikkaa, 2 osasta sokeria ja 3 osasta vettä.


Tavallisimmin säilöntään käytetään väkiviinaetikkaa, joka sisältää 10 painoprosenttia etikkahappoa. Viinietikat ovat aromaattisempia ja niiden etikkahappopitoisuus on 5–7 painoprosenttia. Ne ovat kalliimpia kuin väkiviinaetikka. Kaupoissa on erilaisia säilötteitä, joissa on valmiina säilöntäaineet ja mausteet. Saatavana on myös valmiiksi maustettua väkiviinaetikkaa, johon säilöttävän aineksen lisäksi tarvitaan vain vettä ja suolaa.

Käytännön vinkkejä, kun teet etikkasäilykkeitä:

  • Kuori, paloittele ja tarvittaessa kypsennä pikkelöitävät kasvikset ennen säilöntää.
  • Jos haluat kasvisten säilyvän napakoina jäähdytä pikkeliliemi ennen kasvisten säilöntää. Jos taas haluat pehmittää kasviksia, kuten porkkanoita ja kukkakaaleja hieman, voit keittää niitä pikkeliliemessä muutaman minuutin ajan. Pitkää kypsennystä vaativat kasvikset, kuten punajuuret, keitetään kypsiksi vedessä ennen pikkelöintiä. Puhdistetut sienet voi säilöä etikkaliemeen sellaisenaan. Rouskut on hyvä ryöpänä.
  • Kun keität pikkelilientä, käytä teräs- tai emalikattilaa, pidä kattilan kansi päällä ja huolehdi tuuletuksesta.
  • Jos mausteita ei jätetä liemeen, ne on hyvä lisätä keitinliemeen sideharsopussissa, näin vältytään siivilöimiseltä.
  • Lado valmiit käsitellyt kasvikset puhdistettuihin säilykepurkkeihin ja kaada päälle pikkeliliemi.
  • Etikka ruostuttaa metallikansia, joten peitä tölkki ensin muovikelmulla tai käytä muovitettuja kansia.
  • Pehmeät kasvikset, kuten kurkku ja kesäkurpitsa, pikkelöityvät jo 15 minuutissa, samoin monet raastetut kasvikset. Rakenteeltaan kovat ja kokonaiset kasvikset saattavat vaativat useamman viikon pikkelöitymiseen.
  • Etikkasäilykkeet säilyvät jääkaapissa kuukausia.

Tiedätkö, mitä eroa on pikkelssillä, relissillä ja chutneyllä?

  • Pikkelssissä on erilaisia kasviksia tavallisimmin kuutioina.
  • Relississä on erilaisia kasviksia hyvin pieninä kuutioina tai raasteena.
  • Chutneyssä osa kasviksista on soseutettuna.