Etikkasäilykkeet kuuluvat perinteisesti suomalaiseen ruokapöytään antamaan aterioille piristävää kirpeyttä ja väriä. Tuotteiden säilyminen perustuu etikan happamuuteen ja osittain myös näissäkin säilykkeissä käytettävään sokeriin, jonka voi joskus korvata hunajalla.
Vaihtelua ja lisäaromia säilykkeisiin saadaan mausteista, joista yleisimmin käytettyjä ovat pippurit, neilikka, inkivääri ja kaneli. Kurkuille sopivat viinimarjanlehdet, piparjuuri ja tillin kukinnot.

Tavallisimmin säilöntään käytetään väkiviinaetikkaa, joka sisältää 10 painoprosenttia etikkahappoa. Viinietikat ovat aromaattisempia ja niiden etikkahappopitoisuus on
5–7 painoprosenttia. Ne ovat kalliimpia kuin väkiviinaetikka. Kaupoissa on erilaisia säilötteitä, joissa on valmiina säilöntäaineet ja mausteet. Saatavana on myös valmiiksi maustettua väkiviinaetikkaa, johon säilöttävän aineksen lisäksi tarvitaan vain vettä ja suolaa.
Käytännön vinkkejä, kun teet etikkasäilykkeitä:

  • Kun keität etikkaa, käytä teräs- tai emalikattilaa, pidä kattilan kansi päällä ja huolehdi tuuletuksesta.
  • Jos mausteita ei jätetä liemeen, ne on hyvä lisätä keitinliemeen sideharsopussissa, näin vältytään siivilöimiseltä.
  • Etikka ruostuttaa metallikansia. Peitä tölkki ensin muovikelmulla tai käytä muovitettuja kansia.
Jaa sivu