Porkkana (Daucus carota ssp. sativus) on yleinen viljelykasvi eri puolilla maailmaa. Sen kerrotaan olevan kotoisin Lähi-Idästä ja Keski-Aasiasta. Alkuaan porkkanan juuri oli valkoinen, kunnes se sai oranssin värinsä Ranskassa jalostuksen myötä.

Porkkana on kaksivuotinen kasvi, mutta ruokaporkkanasato korjataan ensimmäisenä syksynä. Porkkanan pääjuuri voi olla suippeneva tai tylppä.

Porkkana on monipuolinen raaka-aine. Sitä voi käyttää keitettynä, paistettuna, wokeissa, laatikoissa, muhennoksissa, keitoissa ja leivonnassa. Porkkanaraaste tuo väriä ja kuituja ruokalautaselle. Porkkana sisältää runsaasti betakaroteenia eli A-vitamiinin esiastetta.

Pitkän säilytyksen myötä porkkana saattaa alkaa itämään jääkapissa. Jos itämistä on tapahtunut vain vähän, voi porkkanan syödä turvallisesti kunhan sen kuorii ja keittää. Runsaasti itänyt porkkana voi maistua pahalta.