Maukas muikku on sisävesiemme tärkein talouskala.
Kotimaisen luonnonkalan syöminen on ekoteko – kalastaminen vähentää järvien rehevöitymistä.

Muikku (Coregonus albul) on siian sukuinen pieni lohikalalaji. Muikku on yleensä 12-20 cm pitkä ja painaa 10-70g. Pienimmillään muikut ovat noin viisisenttisiä, ns. neulamuikkuja.
Muikku on kyljistään hopeanhohtoinen ja selkäpuolelta tumman sinivihreä tai ruskehtava. Evät ovat tummat ja lohikalojen tapaan muikullakin on selän takaosassa rasvaevä.

Muikkua esiintyy varsin pienellä alueella Itämerta ympäröivissä maissa ja Suomi on muikun keskeisintä levinneisyysaluetta. Suomessa muikku esiintyy eniten Järvi-Suomessa. Haluttuna talouskalana muikku on siirtoistutettu kaikkialle Suomeen lukuun ottamatta pohjoisinta Lappia.

Muikku on ulappavesien parvikala ja se suosii syviä, puhtaita, kirkkaita ja karuhkoja vesiä. Parvet liikkuvat päivällä syvänteissä ja illalla pinnassa. Pimeän tullessa parvi hajoaa ja kokoontuu uudelleen taas aamulla.

Muikku on saaliin määrän sekä arvon perusteella sisävesiemme tärkein talouskala. Vuotuinen saalis on noin reilut 2,5 miljoonaa kiloa. Muikku kestää kalastusta hyvin ja on Suomessa lajina elinvoimainen.

Muikun käsittely
Muikkua ei tarvitse suomustaa. Usein muikut perataan puhkomalla eli sisälmykset poistetaan ilman vatsan avaamista.
Muikut voi siivota myös keittiösaksilla: pää ja rintaevät leikataan yhdellä leikkuulla, toisella avataan vatsa. Seuraavaksi poistetaan suolet käsin tai pienellä veitsellä. Lopuksi nopea huuhtaisu.

Tunnetuimpia muikkuruokia ovat paistetut muikut ja muikkukukko. Marttojen kaupunkilaisen kalakukon ohjeen löydät täältä.

Mäti
Syyskalastuksen aikana muikuista saadaan myös mätiä. Arvostettu muikunmäti on pienirakeista ja sen värivaihtelee oranssinpunaisesta oranssinkeltaiseen.

Suuri osa muikkujen sisältämästä rasvasta on ihmiselle terveellisiä omega-3 -rasvahappoja. Rasvahapot syntyvät järvien kasviplanktonissa, mistä ne päätyvät eläinplanktoniin, jota muikku käyttää ravintonaan kokon elämänsä ajan. Siksi se saa paljon hyödyllisiä Omega-3 -rasvahappoja.
Koska muikku ei juuri syö muita kaloja, se ei kerää itseensä ympäristönsä haitta-aineita.

YLE uutisoi muikun terveellisyydestä.

Muikku juhannustaioissa
Jos juhannusaattona syö muikkuja, tuo tuleva puoliso yöllä vettä. Toisen uskomuksen mukaan muikkuja tuli syödä muun aterian jälkeen, yhdeksän kappaletta ja pääedellä.

 

Jaa sivu