Linssi (Lens culinaris) eli kylvövirvilä on erinomainen kasviproteiinin lähde. Väriltään ne ovat useimmiten punaisia, vihreitä, mustia tai ruskeita.

Linssi on vuosituhansien ajan käytetty raaka-aine ja yleinen itämaisessa keittiössä. Sitä viljellään sekä ihmisravinnoksi että rehuksi. Tärkeitä viljelyalueita ovat Kanada, Intia ja Turkki.

Linssit sisältävät hyvin proteiinia, kuituja ja kivennäisaineita, mutta vain vähän energiaa. Ne ovat myös usein ystävällisempiä vatsalle kuin muut palkokasvit.

Käyttö

Linssit ovat helppokäyttöisiä palkokasveja ja ne kypsyvät papuja nopeammin. Ne eivät vaadi liotusta, mutta liottaminen lyhentää niiden keittoaikaa. Ne kannattaa huuhtoa hyvin ennen kypsentämistä. Linssejä saa kaupoista kuivattuina mutta myös valmiiksi kypsennettyinä säilykkeinä.

Erilaisten linssien kypsennyksessä on eroja ne sopivat eri käyttökohteisiin.

Punaiset linssit kypsyvät nopeasti, sillä niitä myydään usein kuorittuina ja halkaistuina. Niiden keittoaika on noin 10 minuuttia. Punaiset linssit puuroutuvat hieman kypsyessään, joten ne sopivat hyvin esimerkiksi keittoihin tai muhennoksiin.

Vihreät ja mustat (beluga) linssit pysyvät kiinteänä kypsennyksessä. Niiden keittoaika on noin 20 minuuttia tai kauemmin. Mustat linssit sopivat hyvin esimerkiksi salaatteihin tai lisäkkeeksi.

Keitetyt linssit säilyvät jääkaapissa noin 3 päivää. Ne kestävät myös pakastusta.