Peruna

Peruna (Solanum tuberosum) on kotoisin Etelä-Amerikasta, missä sitä on käytetty ravintona jo ainakin 2 000 vuotta. Löytöretkeilijöiden kerrotaan tuoneen perunan Espanjaan, mutta siellä siitä ei kiinnostuttu. Irlantilaiset ottivat perunan omakseen 1700-luvun alkupuolella. Irlannista perunan käyttö levisi nopeasti eri puolille Eurooppaa, Suomeenkin jo saman vuosisadan lopulla.

Vähitellen peruna syrjäytti Suomessa kaskinauriin, ja siitä pitäen peruna on ollut tärkeä osa suomalaista ruokapöytää. Kulutus alkoi laskea 1950-luvulla, kun riisin ja pastan käyttö yleistyi. Peruna on kuitenkin edelleen suomalaisen ruokapöydän perusruoka-aine. Sen sisältämistä hiilihydraateista energia vapautuu hitaasti, joten veren sokeripitoisuus pysyy tasaisena. Ominaisuuksiltaan perunalajikkeet voidaan jakaa kiinteisiin, jauhoisiin ja yleisperunoihin.

Kiinteiden perunalajikkeiden tunnusväri on vihreä. Sellaisia ovat esimerkiksi Siikli, Nicola ja Adora. Ne sopivat esimerkiksi kokonaisina keitettäväksi, salaatteihin ja laatikkoruokiin.

Jauhoisia eli soseutuvia perunalajikkeita ovat ainakin Rosamunda, Sabina, Puikula ja Pito. Erityisesti Rosamundaa käytetään uuniperunaksi. Jauhoisien perunoiden tunnusväri on punainen.

Yleisperunalajikkeita ovat esimerkiksi Matilda, Asterix ja van Gogh. Ne merkitään kaupassa keltaisella tunnusvärillä.

Säilytä peruna jääkaapissa. Liian lämpimässä peruna alkaa itää nopeasti, eikä itänyttä perunaa tule syödä.

Järjestä perunatasting!

  1. Varaa maisteluun 3-4 lajiketta erilaisia perunoita.
  2. Keitä perunat ja kata pöytään voita ja muuta särvintä, esimerkiksi suolakalaa.
  3. Maistelkaa ja kirjatkaa ylös aistimuksia ulkonäöstä, rakenteesta, tuoksusta ja mausta.

Nappaa tarkemmat ohjeet, klikkaa: perunatasting! Saat vinkkejä mm. perunalajikkeiden valintaan ja makumaailmoijen sanoittamiseen!

Näin keität perunat

Kattilassa
Pese perunat juuresharjalla tai karhunkielellä, älä kuori. Laita kattilaan vettä sen verran, että perunat juuri peittyvät. Keitä pehmeiksi, noin 20 minuuttia. Kokeile kypsyyttä hammastikulla tai haarukalla.

Höyrykeittimessä
Pane perunat höyrykeittimen ritiläosaan, kun vesi kiehuu keittimen alaosassa. Sulje kattila tiiviillä kannella ja kypsennä noin 20 minuuttia.

Painekeittimessä
Pane perunat painekeittimeen, jonka pohjalla on 1–1,5 dl vettä. Sulje keitin. Kun paine on noussut, keitä 10 minuuttia. Jäähdytä kattila nostamalla se vesihanan alle kylmään juoksevaan veteen. Avaa kansi, kun höyrypaine on laskenut.

Uusien perunoiden keittäminen:

  1. Pese vastanostetut varhaisperunat juoksevassa vedessä juuresharjalla harjaten puhtaiksi ja kuorettomiksi. Nykyisin on myös saatavana karheapintaisia käsineitä, joiden avulla kuoret irtoavat vesipesussa helposti. Pane pestytyt perunat odottamaan kylmään, raikkaaseen veteen.
  2. Kuumenna keitinvesi kiehuvaksi. Mausta karkealla suolalla niin, että litralle vettä tulee 1 tl suolaa.
  3. Lisää perunat kokojärjestyksessä, isot ensin, hetken kuluttua keskikokoiset ja lopuksi pienimmät mukulat. Lisää kattilaan tillinvarsia. Tarkista, että vettä on vain juuri ja juuri peitoksi asti. Kaada ylimääräinen vesi tarvittaessa pois.
  4. Anna perunoiden kiehua kevyesti poreillen. Keittoaika vaihtelee koon mukaan: 8 – 12 minuuttia voi riittää, mutta joskus menee 15 – 20 minuuttiakin. Kokeile kypsyyttä välillä cocktailtikulla ja terävän veitsen kärjellä. Vältä ylikypsentämistä, koska varhaisperunat jälkikypsyvät jonkin verran.
  5. Kaada keitinvesi tarkkaan pois kattilasta. Poista tillinvarret. Käytä kattilaa hetken aikaa kuumalla levyllä, jotta enin kosteus haihtuu. Ravista kevyesti.
  6. Aseta perunoiden päälle muutama arkki talouspaperia tai puhdas astiapyyhe imemään kosteutta. Laita kattilan päälle kansi. Kun perunat ovat täysin kuivahtaneet, lisää tuoretta, hienonnettua tilliä.
  7. Nosta perunat höyryävän kuumina pöytään.

Nauti perunasta ja sen mausta. Peruna sopii moneen ruokavalioon, myös painonhallintaan.