Eettisyys ja vastuullisuus ruoan ja hyödykkeiden tuotannossa tarkoittaa, että raaka-aineiden käyttö tai kasvatus, tuotantoprosessi ja työntekijöiden olosuhteet ovat hyvät ja kestävällä pohjalla. Kaiken tuotannon pitää olla kestävää, eettistä ja vastuullista.

Maailman väkimäärä kasvaa, joten ruokaa on tuotettava huomattavasti nykyistä enemmän. Käyttämäämme ruokaa viljellään globaalisti ja kuljetetaan pitkiä matkoja. Tämä tuo myös ongelmia tuottajamaissa, kun ruoantuotanto yksipuolistuu.

Suomessa riittää vettä, mutta meille tuodaan paljon elintarvikkeita alueilta, jossa on vesipula. Jotta tiedämme, mitä syömme, tulee ruoan tuotantoketjun olla jäljitettävä.

Elintarvikkeiden tuotetietojen tulisi kertoa elintarvikkeen raaka-aineiden alkuperän ja tuotanto-olosuhteet. Vastuullisuusmerkit auttavat valitsemaan eettistä ruokaa ja muita tuotteita.

Merkit apuna

Kuluttajien valintoja helpottamaan on kehitetty erilaisia vastuullisuusmerkkejä. Vastuullisuumerkit helpottavat kuluttajan valintoja kaupan hyllyllä ja auttavat valitsemaan eettisesti ja reilusti tuotettuja tuotteita. Vastuullisuusmerkittyjä tuotteita löytyy jokaisesta päivittäiskaupasta. Vastuullisten valintojen tekeminen on helppoa. Pieni teko – iso kiitos!

  • Ei ole merkityksetöntä, mitä tuotteita ostoskoriisi valitset. Vain pakkauksessa näkyvästä merkistä voit olla varma tuotteen vastuullisuudesta.
  • Reilu kauppa huomio viljelijöiden ja työntekijöiden toimeentulon sekä ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin.
  • Joutsenmerkki huomioi tuotteen koko elinkaaren ympäristövaikutukset. Se arvioi muun muassa materiaalien alkuperän, tuotannon ja käytön energiankulutuksen sekä kemikaalien käytön ja jätteiden synnyn koko tuotanto- ja kulutusketjun aikana.
  • Luomu yhdistää ympäristöystävällisen viljelyn ja korkeat vaatimukset eläinten hyvinvoinnista.
  • Vastuullinen kuluttaja ostaa vain sen mitä tarvitsee.
  • Vastuullinen kuluttaja välttää ruokahävikkiä. Täältä löydät ideoita ruokahävikin vähentämiseen.
  • Lisätietoa merkeistä.

 

Jaa sivu