Miniversojen kasvatus on helppoa ja nopeaa. Esimerkiksi ruokakaupasta ostetut kuivatut ”soppaherneet” itävät hyvin ja ovat edullisia. Herneen lisäksi kannattaa kokeilla myös miedosti pähkinältä maistuvaa auringonkukkaa, voimakasaromista vihanneskrassia tai kirpeää rohtosarviapilaa.

Miniversot vaativat vain vähän tilaa ja niiden kasvatus onnistuu hyvin myös sisätiloissa. Kesällä miniversoja voi kasvattaa sisäpihalla, parvekkeella tai patiolla – pienessäkin puutarhassa.  Sato joutuu myös nopeasti. Jo viikon päästä kylvöstä, voi herkutella ensimmäisillä tuoreilla versoilla. Kasvatus on helppoa. Tarvitset vain siemeniä, kasvatusastian ja kylvömultaa. Siementen tulee olla käsittelemättömiä. Kasvatusastiaksi sopivat esimerkiksi ruukut, laakeat vadit ja astiat, sekä kaupan muoviset hedelmärasiat. Kylvöalustana voi käyttää kylvömultaa, rahkasammalta, hiekkaa tai joskus pelkkää paperia. Esimerkiksi herneen ja krassin siemenet voi kylvää kostean talouspaperin väliin. Paperi ei saa kuivua itämisen aikana.

  • Liota isoja siemeniä, kuten ruokaherneitä yön yli vedessä. Siemenet turpoavat ja itävät nopeammin.
  • Laita kylvöastian pohjalle 2-3 cm:n kerros multaa, tasoita ja kostuta multa hyvin.
  • Levitä siemenet tasaisesti ja melko tiheästi mullan pinnalle.
  • Peitä siemenet ohuella multakerroksella. Herneitä ei välttämättä tarvitse peittää.
  • Peitä kylvös rei’itetyllä muovipussilla tai sulje hedelmärasian kansi.
  • Pidä kylvös kosteana koko itämisen ajan.
  • Poista muovi, kun siemenet ovat itäneet ja versot kasvaneet hiukan.
  • Satoa voi leikata, kun
    • herneen versot ovat 7-10 cm pitkiä. Leikkaa ensimmäisen lehden yläpuolelta, niin lahtihangasta kasvaa uusi verso.
    • sirkkalehdet, eli ensimmäiset lehdet ovat kehittyneet. Pieninä minivesot ovat maukkaimmillaan, mutta useimmat maistuvat hyville isompinakin.
    • Versot leikataan saksilla ja huuhdellaan lävikössä.

Miniversoja voi syödä sellaisenaan ja laittaa ruokiin, salaatteihin ja koristeiksi.

Kokeile rohkeasti eri kasvilajeja

  • Herneet
  • Vihanneskrassi
  • Vehnänoras
  • Sinappikaali (rukola)
  • Lehtikaali, parsakaali, keräkaali, japaninkaali
  • Apila
  • Rohtosarviapila
  • Basilika ja muut maustekasvit
  • Fenkoli,
  • Maissi
  • Punajuuri
  • Retiisi
  • Ruohosipuli