Lapsuuden ruokatottumukset ja -mieltymykset seuraavat aikuisuuteen saakka. Siksi on tärkeää jo lapsena omaksua terveelliset ja monipuoliset ruokailutavat. Taaperon ruokavalio luo pohjan aikuisiän hyvinvoinnille. Uusissa lapsiperheen ruokasuosituksissa korostetaan myös yhdessä syömistä.

Vanhempien tärkein tehtävä on tarjota monipuolista ja ravitsevaa ruokaa. Lapsi itse päättää kuinka paljon hän syö. Lapsen ruokahalun aaltoilu on normaalia, joten siitä ei kannata huolestua. Vanhempien asennoituminen ruokailuun ja ruokaan vaikuttaa myös lasten tottumuksiin.Varhaislapsuudessa opitut maut ja syödyt ruoat vaikuttavat mieltymyksiimme aikuisuuteen saakka. Lapsen ruokavalio luo pohjan aikuisiän terveellisille elämäntavoille ja monipuolisille ruokailutottumuksille.

Syödään yhdessä

Uudenmakuisten ja -näköisten ruokien vierastaminen on luonnollista. Kärsivällisellä ja sinnikkäällä opettelulla lapsi tottuu uusiin, vahvoihinkin makuihin. Aikuinen on vastuussa lapsen ruokailusta ja hän toimii myös esimerkkinä lapselle. Kannusta ja rohkaise lasta maistamaa uusia makuja. Lapsen ruokailusta ja ruoasta huolehtiminen on välittämistä. Yhdessä ruokapöytään kokoontuminen lujittaa perheen yhteenkuuluvuuden tunnetta. Lapsi saa mieluisia ruokamuistoja yhteisiltä aterioilta.

Pöytätavat tutuiksi

Pöytätavatkin tarttuvat huomaamatta leppoisassa ja myönteisessä ilmapiirissä. Muista kiittää lasta hyvästä käytöksestä. Ruokahetki on rauhoittumisen paikka. Nautitaan ruoasta ja vaihdetaan kuulumisen. Hotkien ei tule hyvä olo!

Osallistuisitko marttojen kurssille?

Pienperheyhdistyksen videon Hoituuko arki yksin? -tunnelma on monelle lapsiperheelle tuttu. Joskus helpotusta voi tuoda osallistuminen marttojen kursseille. Martat tarjoavat lapsiperheille kursseja, joilla tehdään yhdessä ruokaa ja jutellaan muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Piirien kotitalousasiantuntijat tekevät myös yhteistyössä eri yhteistyökumppaneiden kanssa kotikäyntejä. Käynneillä autetaan perheitä selviytymään arjen kaaoksesta.

 

Jaa sivu