Elintarviketeollisuuden, kauppojen ja ravintoloiden lisäksi ruokaa pakataan myös kotona. Ruoantähteiden ja eväiden pakkaamiseen on monia vaihtoehtoja. Valitse pakkausmateriaali elintarvikkeen ja säilytystavan mukaan. Myös ekologisuus ja turvallisuus kannattaa ottaa huomioon.

Kodin tutut pakkausmateriaalit

Muovirasiat

  • Monipuolisia käytössä ja uudelleen käytettäviä.
  • Muovirasioita on erilaisia ja ne soveltuvat erilaisiin tarkoituksiin. Pakastuksen ja kuuman (mm. mikroaaltouuni, pesukone) kesto kannattaa tarkistaa merkinnöistä.
  • Muovi joutuu koville mikrossa ja astianpesukoneessa sekä silloin, kun siihen pakataan lämmintä ruokaa. Lämpö voi edistää aineiden irtoamista muovista.
  • Käytä vain ehjiä ja naarmuttomia. Naarmuihin kertyy helposti likaa ja mikrobeja.
  • Lue lisää: Muoviastiat keittiössä

 

Alumiinifolio

  • Foliota käytetään usein ruoan ja leivonnaisten lämpimänä pitämiseen kypsennyksen jälkeen. Kypsentäessä käytettäessä folio pitää kosteutta ja pitää ruoan mehevänä.
  • Soveltuu myös ruoan säilytykseen sekä pakastukseen.
  • Folion etuja on sen muotoiltavuus, kuumankesto, läpäisemättömyys eli voimakkaat aromit tai kosteus ei haihdu tai tartu.
  • Foliolla suojatun ruoan annetaan jäähtyä huoneen lämmössä ennen jääkaappiin laittamista.
  • Tummunut folio on vaaraton.
  • Foliota ei tule käyttää hopeasta, uushopeasta tai ruostumattomasta teräksestä valmistettujen astioiden päällä syöpymisvaaran vuoksi.
  • Folio ei sovi happamien ruokien suojaamiseen. Turvallisinta on suojata pakattava ruoka ensin leivin- tai voipaperilla ja sitten foliolla.
  • Folion käyttöä mikrossa ei suositella. Jos folion pinta on yhtään rutussa, siihen syntyy jännite ja folio alkaa herkästi kipinöidä.
  • Folio kierrätetään puhdistettuna ruoantähteistä metallikeräykseen kuten esim. säilyketölkit.

Tuorekelmu eli ns. elmukelmu

  • Tuorekelmua käytetään ruokien suojaamiseen ja säilyttämiseen tuoreena ja raikkaana.
  • Tuorekelmua ei suositella rasvaisten tai voimakasaromisten ruokien säilytykseen, sillä ajan kuluessa ne voivat läpäistä kalvon.
  • Kelmua voi käyttää säilyttämisen lisäksi esim. leivonnan apuna kaulimisessa.
  • Tuorekelmu ei kestä hyvin kuumaa. Parhaiten se sopii jäähdytettyjen ruokien säilyttämiseen viileässä. Se kestää pakastuksen, mutta saattaa menettää tarttuvuuttaan.
  • Säilyttämisen lisäksi kelmua voi käyttää esim. haarukalla rei`itettynä kattilan kantena tai siihen voi paketoida saunavihdan pakastimeen.
  • Tuorekelmu ei kelpaa muovinkeräykseen, se laitetaan siis sekajätteeseen.
  • Jos kuumennat ruokaa kelmuun käärittynä, varmista soveltuvuus ensin pakkausmerkinnöistä.

Mitä eroa on leivinpaperilla ja voipaperilla?

Voipaperi

  • Ei leivinpaperille ominaista tarttumatonta pintaa.
  • Kosteudenkestävää (käytetään kasteltuna esim. grillauksessa)
  • Käytetään elintarvikkeiden pakkaamiseen ja säilyttämiseen, kuten eväiden kääreenä tai suojaamaan leikkuulautaa voimakasaromisilta ja värjääviltä raaka-aineilta.

Leivinpaperi

  • Rasvatiivis ja lämpöä hyvin kestävä paperi, jossa on silikonoitu tarttumaton pinta.
  • Käytetään paistamisessa uunissa. Soveltuu myös pannulla paistamiseen.
  • Useat leivinpaperit voi laittaa biojätteeseen tai kompostiin. Tarkista pakkauksesta ja oman seudun jätehuollosta.

 

Vinkkejä elintarvikepakkausten uudelleen käyttöön

  • Avatussa metallitölkissä ei tule säilyttää ruokaa.
  • Lasipurkkeja, kuten piltti- tai hillopurkkeja, voi käyttää uudestaan monin tavoin:
    • Niissä voi säilyttää itse valmistettuja hilloja ja pikkelssejä. Lue lisää säilönnästä täältä.
    • Niihin voi pakata lounassalaatin tai -keiton evääksi.
    • Lasipurkissa syntyy käden käänteessä salaatinkastike – ja siinä on näppärä myös sitä säilyttää. Esimerkiksi Simppeli salaatinkastike.
    • Ruoantähteet voi säilyttää jääkaapissa lasipurkkiin siirrettynä.
    • Niissä voi myös pakastaa.
  • Muovirasia, joka on ollut kylmän ruoan suojana, voi samassa tarkoituksessa käyttää uudestaan. Älä kuitenkaan laita jäätelörasiaa kuumaan mikroon tai astianpesukoneeseen.
  • Paperisia tai muovisia elintarvikepusseja voi käyttää uudestaan esim. eväspussina.
  • Kartonkisiin elintarvikepakkauksiin voi myös pakata uudestaan. Puhdista ja kuivaa ensin. Esimerkiksi maitotölkissä voi pakastaa näppärästi ruoantähteitä.
Jaa sivu