Hyvä ateria koostuu ruokahalua herättävistä tuoksuista ja väreistä, lämpimästä tunnelmasta ja mukavasta ruokaseurasta.

Aterian suunnittelu aloitetaan yleensä pääruoasta. Otetaan huomioon syöjien määrä, käytettävissä oleva aika ja ruoanvalmistustaidot ja välineet. Monipuolisten aterioiden suunnittelussa auttaa lautasmalli.

Väriä ja makuja

Ruokien eri makujen tulee sopia yhteeen ja täydentää toisiaan. Ateriakokonaisuus suunnitellaan värikkääksi ja siinä saisi mielellään olla erirakenteisia ruokalajeja. Aterioita suunnitellessa pitää ottaa huomioon myös käytettävissä oleva raha. Kauppojen tarjoukset kannattaa hyödyntää.

Suunnittelu kannattaa tehdä useammaksi päiväksi kerrallaan. Apuna voi käyttää esimerkiksi marttojen kolmen viikon ruokalistaa.