Omatoimisen syömisen opettelua

Noin yhden vuoden iässä lapsi useimmiten kokeilee mielellään lusikkaa ja ehkä onnistuukin viemään ruokaa sillä suuhunsa.

Lapsen auttaminen ruokailussa on vielä välttämätöntä. Ruokailu sujuu mukavimmin yhteistoimin. Lapsi syö vanhempien kanssa samaa ruokaa.

Monipuolisia makuja

Leikki-ikä tuo lapselle paljon uusia makukokemuksia. Jos lapsi saa itse vapaasti valita ruokansa, hän valitsee tuttuja ruokia. Toistuvasti tarjotuista ruoista tulee lempiruokia, ja uudet vieraat ruoat epäilyttävät. Tarjoa siis lapselle monipuolisia makukokemuksia.

Tutustumisruokia

Lasta voidaan auttaa tutustumaan uusiin makuihin tarjoamalla uutta ruokaa ns. tutustumisruokana pieninä annoksina useita kertoja saman viikon aikana. Keskimäärin tarvitaan 10–15 maistamiskertaa, ennen kuin lapsi alkaa pitää uudesta ruoasta.

Lapsi hyväksyy uuden ruoan helpommin, jos se tarjotaan tutun ruoan kanssa ja jos hän näkee aikuisen tai toisen lapsen syövän samaa ruokaa. Maistamista kannustetaan ja kehutaan. Tuputtaminen ja maanittelu johtavat siihen, että tarjottu ruoka tuntuu lapsesta entistä vastenmielisemmältä.

Anna osallistua

Lapsi kannattaa ottaa mukaan aterioiden valmistamiseen taitojensa mukaan. Lapsi nauttii yhdessä tekemisestä, ja hän oppii myös arvostamaan ruokaa. Kaupassa lapsi voi osallistua ostosten tekemiseen esimerkiksi valitsemalla kahdesta vaihtoehdosta mieleisemmän tai auttamalla hedelmien punnituksessa.

Kun antaa lapsen osallistua, maistaa, haistaa, tutkia ja tunnustella uusia ruoka-aineita, kehittyy lapsesta utelias ja rohkea ruokailija.

Leikki-ikäinen lapsi tarvitsee 4–6 ateriaa päivässä. Lapsen vatsaan ei mahdu suuria ruokamääriä kerrallaan ja siksi ateriat jaetaan pitkin päivää antamaan energiaa tasaisesti.

Kahden päivän ateriaesimerkkejä leikki-ikäiselle:

  Päivä 1 Päivä 2
Aamuateria puuro jogurtti
hedelmälohko marjasose
maito voileipä
Lounas perunasose peruna
lihapyörykät broileriwokki
tomaattikastike tomaatti, kurkku
porkkanaraaste maito/piimä/vesi
maito/piimä/vesi voileipä
voileipä
Välipala marjarahka mansikka-mannapuuro
sämpylä maito
Päivällinen kala-kasviskeitto makaronilaatikko
maito/piimä/vesi lanttu-appelsiiniraaste
voileipä maito/piimä/vesi
voileipä
Iltapala mustikka-grahampuuro karjalanpiirakka
maito juustoviipale
 omenalohko
 mehu
Jaa sivu