Kurtturuusu (Rosa rugosa) on luokiteltu Suomen lainsäädännössä haitalliseksi vieraslajiksi ja siksi kurtturuusun leviäminen on estettävä ja kasvustot hävitettävä. 

Kurtturuusu (Rosa rugosa) on yleinen koristepensas. 0,5-1,5 metriä korkean kasvin varsissa on runsaasti suoria, erikokoisia piikkejä. Kasvin vahva, vaakasuora juuristo kasvaa jopa kahden metrin syvyyteen ja levittäytyy voimakkaasti ympäristöön. Lehdet ovat paksut ja kurttuiset, lehdyköiden määrä vaihtelee. Suurennuslasin avulla lehden alapinnalla näkyy hyvin tiheää karvaa. Kurtturuusu kukkii runsaasti kesäkuusta syyskuulle saakka. Kukat ovat suuret ja yksinkertaiset, väriltään pinkit (aniliininpunaiset) tai valkoiset (R. rugosa f alba). Kukkaperässä on suurennuslasilla erottuvia, pieniä, vihreitä nystykarvoja. Oranssinväriset suuret marjat eli kiulukat ovat naurismaisia ja sisältävät runsaasti siemeniä. Siemenet leviävät helposti lintujen ja veden mukana.  

Kurtturuusun tunnusmerkkejä ovat isot yksinkertaiset kukat ja kurttuiset lehdet.

Alkuperä ja levinneisyys

Kurtturuusu on kotoisin Koillis-Aasiasta Tyynenmeren hiekkaisilta ja soraisilta rannoilta. Tuotu Eurooppaan kestävyyden ja näyttävyyden vuoksi. Laji on tullut Suomeen 1900- luvun alussa. Levinnyt meillä haitallisesti laajoiksi kasvustoiksi meren rannikolla ja saaristossa, sekä sisämaassa teiden varsilla.  

Miksi kurtturuusua torjutaan?

Kasvista on merkittävää haittaa sekä luonnolle että virkistyskäytölle. Se leviää siementen ja juuriston avulla, syrjäyttää alkuperäistä luontoa ja muodostaa lähes läpipääsemättömän kasvuston. Kasvi on luokiteltu kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi. Kurtturuusun ja sen valkokukkaisen muodon kasvatus on kielletty 1.6.2022 alkaen. Tämä tarkoittaa, että kasvia ei saa tuoda maahan, myydä tai ostaa ja maan omistajan tai haltian on hävitettävä kurtturuusu alueeltaan, myös yksityispihoista.

Tarhakurtturuusut eli kurtturuususta jalostetut lajikkeet, voivat edelleen kasvaa puutarhassa. Tunnetuin lienee ’Hansa’-lajike. Tarhakurtturuusujen kukat ovat useimmiten kerrotutväri vaihtelee valkoisesta vaaleanpunaiseen ja persikkaan. Lajikkeiden leviämisestä ei ole tarkkoja tietoja, kotipihassa niitä kannattaakin tarkkailla. Mikäli siemenet kehittyvät itämiskykyisiksimarjat kerätään pois. Jos pensas näyttää leviävän, on se syytä hävittää kokonaan.) 

Kurtturuusun torjunta

Kasvi on vaikea torjuttava. Torjunta aloitetaan keväällä ja jatketaan 2-4 vuoden ajan. Torjuntaan tarvitaan aina maanomistajan lupa.

Ruusunmarjat kerätään pois. Pienet pensaat kaivetaan maasta juurineen. Laajat kasvustot leikataan ensin alas ennen kaivamista. Tarvittaessa apuna käytetään koneita. Juurenpalat kerätään tarkkaan pois. Myöhemmin poistetaan maasta mahdollisesti nousevat versot juurineen. Kasvi voidaan tuhota myös näännyttämällä. Uudet versot katkaistaan maan rajasta säännöllisesti, 3-4 kertaa kesän aikana. Torjuntaa jatketaan niin kauan, kun uusia versoja syntyy. Yleensä juuristo köyhtyy ja kasvi nääntyy 2-4 vuoden kuluessa. Menetelmä sopii erikoisesti kivikkoisille alueille, mutta myös kotipihoihin. Kasvuston peittäminen paksulla pressulla tuhoaa kasvin noin kolmessa vuodessa.  

Oksat voi hakettaa ja jättää pensaan juurelle maatumaan tai kompostoida huolellisesti. Kasvupaikkaa tarkkaillaan torjuntaa seuraavina vuosina ja torjuntaa jatketaan tarpeen mukaan.