Minipaprikoita ruukusta

Pienet pensastavat paprikat ovat kiitollisia ja koristeellisia ruukkukasveja, jotka tuottavat makeita ja rapsakoita hedelmiä.

Pienihedelmäisten paprikoiden aikaisuus yllättää iloisesti kotipuutarhurin, joka on pettynyt isohedelmäisiin lajikkeisiin. Pienten hedelmien kypsyttäminen sujuu kasveilta ilman suurta ponnistusta, mikä näkyy myös satomäärässä.

Minipaprikoita ja chilejä voi kasvattaa kasvihuoneessa ja parvekkeella sekä ulkona suojaisessa ja lämpimässä paikassa, kuten vaikka seinustalla ja portailla. Minipaprikat ja useimmat chilit sietävät kuivuutta paremmin kuin tomaatit. Matalille ja pensastaville lajikkeille riittää ämpärin kokoinen astia, jota voi helposti siirrellä olosuhteiden mukaan sisälle ja ulos.

Näin kasvatat

  • Kylvä minipaprikoiden siemenet helmi-maaliskuussa kylvömultaan. Ripottele siemeniä laatikkoon tai yksitellen ruukkuihin tai potteihin. Idätä kylvös mieluiten 25–27 asteen lämmössä.
  • Kasvata valoisalla ikkunalla. Luonnonvalo riittää yleensä maaliskuulta lähtien, jos ikkunalle paistaa aurinko osan päivää.
  • Kouli hajakylvetyt taimet ja ruukuta potteihin kylvetyt taimet 12 sentin ruukkuihin. Tarkkaile kasvua. Lannoituksen aloittaminen riippuu mullan ravinteikkuudesta ja taimien kasvusta.
  • Poista pienestä taimesta ainakin ensimmäinen kukka, jotta kasvusto ehtii vahvistua.
  • Istuta taimi vähintään 10-litraiseen astiaan. Sekoita multaan esimerkiksi kaliumvoittoista tomaattiravinnetta. Ison ja maukkaan sadon tuottamisessa kalium on keskeinen ravinne. Lisää lannoitetta kesän mittaan.
  • Tupsuttele siveltimellä siitepölyä kukasta toiseen pölytyksen varmistamiseksi.
  • Totuta taimi ulkoilmaan harson tai kasvihuoneen suojissa.
  • Kerää hedelmiä jo vihreinä ja osittain kypsyneenä. Poista kasvustosta myös kukkia, jos niitä kehittyy roppakaupalla.

Tarkkana ötököiden varalta

Itse kasvattamalla saat kasveja ja lajikkeita, joka ovat ötököistä puhtaita ja joita ei ole taimimyynnissä.

Jos ostat kasvihuoneeseen yhden taimen, pidä sitä aluksi erillään muista. Paprikat maistuvat näet monille tuholaisille, jotka matkaavat salakavalasti taimien mukana. Ulkona hyönteisistä ei yleensä ole haittaa, kun taas kasvihuoneessa ja paahteisella lasitetulla terassilla vihannespunkit vievät pahimmillaan satotoiveet. Tarkkaile kasveja ja tee punkkien olo epämukavaksi sumuttelemalla lehtien alapintoja vedellä.

Hyviä ruukkulajikkeita

• ’Padron’-maustepaprika sopii vaaleanvihreänä tapaksiin. Vihreä hedelmä maistuu miedolta, punainen hedelmäiseltä ja mukavan kipakalta. Joka kymmenes hedelmä on todella tulinen, joten lajiketta kutsutaan myös espanjalaiseksi ruletiksi.

• ’Snacking Purple’ -paprika on pensasmaisena ja matalana omiaan ruukkuun. Naposteluun sopivat hedelmät ovat tumman liiloja, makeita, pitkulaisia ja noin 5–8 sentin mittaisia. Sen sisarlajike on ’Snacking Orange’.

• ’Mohawk’ F1 -paprikan kasvutapa on matala ja roikkuva, joten se sopii myös amppeleihin ja pieneen tilaan. Kypsänä oranssit hedelmät ovat rapeita ja mietoja.

Ohje: Outi Tynys
Kuvat: Ritva Tuomi
Ohje on julkaistu Martat-lehdessä 2/2020