Mustajuuren kasvatus

Mustajuurta Scorzonera hispanica voidaan kasvattaa sekä yksivuotisena juureksena että monivuotisena vihanneksena, jolloin siitä hyödynnetään sen lehdet ja kukinnot.

Kasvupaikka

Mustajuuri viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla kasvupaikalla. Se kestää täysikasvuisena hyvin myös kuivuutta, mutta nuoret taimet kärsivät veden puutteesta. Se kasvaa parhaiten syvässä, multavassa ja läpäisevässä kasvualustassa.

Lisääminen ja istutus

Mustajuurta lisätään siemenistä. Siemenet kylvetään suoraan kasvupaikalle parin sentin syvyyteen, joko aikaisin keväällä tai syksyllä. Keväällä kylvös kannattaa peittää kasvuharsolla. Jos kasvatat mustajuurta juureksena, tee kasvualustasta vähintään 40 cm syvä.

Hoito

Harvenna taimet 5–8 cm etäisyydelle. Lannoita mustajuurta muutaman kerran kasvukauden aikana. Mustajuuren ympärys kannattaa pyrkiä kitkemään huolellisesti, sillä se on huono kilpailemaan muiden kasvien kanssa.

Sadonkorjuu ja käyttö

Monivuotisena vihanneksena mustajuuresta hyödynnetään lehdet, kukkavarret ja nuput. Juuri jätetään tällöin maahan jatkamaan kasvuaan. Paras sadonkorjuuaika maanpäällisille osille on alkukesä. Niitä voidaan käyttää tuoreena tai mm. erilaisissa wokruoissa. Juureksena mustajuuri nostetaan myöhään syksyllä tai seuraavana keväänä. Nosta juuret varoen, jotta ne eivät katkea tai vahingoitu. Tämä lyhentää niiden säilyvyyttä. Lue lisää mustajuuresta ja sen käytöstä.

Lue lisää kotipuutarhan hyötykasveista.