Pajut

Pajut – Salix

Suomessa kasvaa luonnonvaraisena monia erilaisia pajuja suurista puista mataliin pensaisiin ja niitä voisi istuttaa enemmän myös puutarhoihin. Pajut ovat nopeakasvuisia ja todella hyviä pörriäisille aikaisen kukintansa ja tiheän kasvutapansa ansiosta. Viljellyt pajupensaat ovat kauniita koristekasveja.

Kasvupaikka

Pajut ovat hyvin vaatimattomia kasvupaina suhteen. Aurinkoisilla paikoilla, karussakin maassa viihtyvät matalakasvuiset pajupensaat sopivat vaikeisiinkin kasvupaikkoihin. Maa saa olla vettä läpäisevää.

Pajupensaat

Pajulajikkeita on maanpeittopajuista suuriin pensasiin. Yhteistä niillä on aikainen kukinta (pajunkissat) ja lehtien puhkeaminen ensimmäisten joukossa. Kukinnan ulkonäkö vaihtelee lajikkeesta riippuen. Pajut ovat kaksikotisia, eli emi- ja hedekunnot ovat eri kasveissa. Hedekunnot ovat näyttävämpiä keväisin. Pajut risteytyvät helposti ja siksi lajikkeita on niin paljon. Vaikka pajut ovat kestäviä lajikkeita Suomen kasvuolosuhteissa, vain kahdella on FinE® -tunnus.

Paljakkapaju Salix glauca ’Haltia’ FinE® I-V (VII)

Maanpeittopensaana käytetty ’Haltia’ on kaunis harmaanukkainen ja matala pajupensas. Sen versot ovat punertavat. Harmaanukkaiset norkkokukinnot kukkivat aikaisin keväällä lehtien puhjetessa. Haltian syysväri on keltainen, mutta se ei säily pitkään, sillä pensas varistaa lehdet ruskan värjäämät lehdet pois. Haltia on alun perin lähtöisin Grönlannista ja selviää karuissakin olosuhteissa aurinkoisialla kasvupaikoilla.

Paljakkapaju ’Haltia’
Peittopaju Salix x aurora ’Tuhkimo’ FinE® I-V (VII)

Peittopaju Tuhkimolla on punaruskeat versot ja kiiltävät tummanvihreät ja pienet lehdet. Maanpeittopensaana käytetty terve ja kestävä pensas kasvaa vain noin puoli metriä korkeaksi. Aurinkoisella kasvupaikalla Tuhkimosta kasvaa tuuhea. ’Tuhkimo’ kukkii aikaisin keväällä samaan aikaan, kun lehdet puhkeavat. Lisäyslähteenä käytetään Turun yliopistollisessa puutarhassa kasvavaa peittopajua.

Peittopaju ’Tuhkimo’
Villapaju Salix lanata I-VIII

Villapaju poikkeaa yllämainituista maanpeittopajuista kasvupaikan suhteen. Se viihtyy kosteissa paikoissa, niin auringossa kuin verjossa ja on talvenkestävä ihan koko Suomessa. Villapaju on myös suhteellisen matala paju, se kasvaa noin metrin korkuiseksi. Villapajun keltaiset ja koristeelliset kukinnot puhkeavat jo varhain keväällä ennen harmaanukkaisten lehtien puhkeamista. Pensas on näyttävä, lehdistöltään harmaan sävyinen ja hieman pehmoisen näköinen johtuen lehtien nukkakarvasta. Lehdet ovat muihin pajuihin verrattuna pyöreämmät ja suuret, yli 5 cm leveät. Villapaju kasvaa Pohjois-Suomessa luonnonvaraisena.

Villapaju