Piparjuuren kasvatus

Piparjuuri Armoracia rusticana on kestävä ristikukkaiskasvi, jota voidaan käyttää wasabin tavoin maustekäytössä. Monivuotinen piparjuuri leviää helposti ja syrjäyttää muut kasvit, joten pidä kasvustoa silmällä ja tarvittaessa rajoita sen leviämistä

Kasvupaikka

Piparjuuri menestyy lähes missä vain ja useissa erilaisissa valo-olosuhteissa. Parhaiten sen juuri kasvaa kuitenkin syvässä ja ravinteikkaassa maaperässä. Piparjuuri kaipaa jonkin verran kosteutta, ja liian kuivassa maaperässä kasvu jää heikoksi. Kasvi leviää juurestaan ja syrjäyttää tehokkaasti muita kasveja, mutta säännöllisellä sadonkorjuulla sen leviämistä voidaan hillitä.

Lisääminen ja istutus

Piparjuurta voidaan lisätä helpoiten jakamalla tai juuripistokkaista keväällä tai syksyllä. 20–30 cm pitkät juuripistokkaat otetaan sivujuurista. Pistokkaista poistetaan silmut keskiosasta ja ne istutetaan vinoon niin, että paksu pää jää 3–5 cm ja ohuempi pää 10–15 cm syvyyteen.

Hoito

Keskikesällä juurta kaivetaan varovasti näkyviin ja siitä poistetaan sivujuuria. Näin pääjuuri kasvaa paksummaksi ja pidemmäksi.

Sadonkorjuu ja käyttö

Jos piparjuurta viljellään monivuotisena, siitä korjataan jatkuvasti sivujuuria. Yksivuotisena viljellessä juurakko nostetaan syksyllä, jolloin saadaan hyödynnettyä myös paksu pääjuuri. Myös kasvin nuoria lehtiä, kukkia ja kukkanuppuja voidaan syödä tuoreena.

Nimensä mukaisesti piparjuuressa on pippurinen maku, ja sitä voidaankin käyttää mausteena useissa erilaisissa ruoissa. Piparjuurta käsitellessä kannattaa huomioida, että sen sisältämä sinappiöljy voi aiheuttaa ihoärsytystä. Lue lisää piparjuuresta ja sen käytöstä.

Lue lisää hyötykasvien kasvatuksesta. Piparjuuren lisäksi monivuotisia satokasveja ovat mm. raparperi ja maa-artisokka, sekä monet sipulit.