Pensasruusut

Suomessa viljellään monia kotomaisia pensasruusulajikkeita, joilla on hyvä talvenkestävyys. Pensasruusut tuovat pihaan kauneusarvoa läpi vuoden tuoksuvilla kukilla, lehtien kauniilla syysvärillä ja koristeellisilla kiulukoilla. Pensasruusut ovat helppohoitoisia.

Kasvupaikka

Pensasruusut sopivat hyvin erilaisten pihojen koristepensaiksi, sillä niillä ei ole suuria kasvupaikkavaatimuksia. Ne viihtyvät sekä auringossa, että puolivarjossa. Ruusun istutuksessa voi käyttää tavallista lannoitettua ja kalkittua puutarhamultaa ja lannoitteena kompostia, sekä syyslannoitteita.

Ulkonäkö

Kotimaiset ruusulajikkeet kukkivat alkukesästä edellisen vuoden versoilla. Kukinta on runsasta ja kukkien väri ja ulkomuoto vaihtelevat lajikkeesta riippuen valkoisesta tummanpunaiseen ja yksikertaisista kukista kerrottuihin kukkiin. Myös kiulukan värit ja muodot ovat erilaisia eri lajikkeilla.

Kasvutapa ja hoito

Kotimaisia ruusulajikkeita ei tarvitse suojata talveksi. Ne ovat tottuneet pohjoisen olosuhteisiin. Omajuuriset ruusut kasvattavat juurivesoja, joten niiden kasvupaikka kannattaa rajata huolellisesti, etteivät ne leviä ympärillä oleviin istutuksiin. Pensasruusut eivät vaadi leikkausta, mutta vanhoja oksia voi poistaa keväällä, ennen lehtien puhkeamista.

Hyviä ja kestäviä ruusulajikkeita on todella paljon. Suosi kotimaisia ja FinE® -merkinnän saaneita lajikkeita.
Morsionruusu Rosa ’Juhannusmorsian’ FinE® I-VII

Kukat kerrannaiset ja vaaleanpunaiset. Lehdet tummanvihreät 7-9 lehdykkäiset. Kiulukat pitkulaisen pyöreät ja tumman ruskeanpunaiset. Kasvutapa pystykasvuinen ja runsaasti haarova. Täysikasvuisena pensaan korkeus noin 1,5 metriä. Lajiketta lisätään kotimaisesta emokasvista, joka on löydetty Elimäeltä. Saman näköinen, mutta matalampi lajike Papulanruusu ’Linnanmäki’ vastaavasti lisätään Linnanmäeltä löytyneestä emokasvista.

Juhannusruusu Rosa Spinosissima ’Plena’ FinE® I-VIII

Voimakkaasti tuoksuvat, valkoiset ja puolikerrannaiset kukat, jotka avautuvat kesäkuun alkupuolella. Varressa tiheät ja ohuet piikit. Lehdet 7-11 lehdykkäisiä, kesällä kauniin vihreät ja syksyllä leiskuvan punaiset. Täysikasvuinen pensas voi kasvaa 2 metriä korkeaksi. Hyvä, terve ja talvenkestävä lajike, jota lisätään Laukaan Sikkolasta löytyneestä emokasvista.

Suviruusu Rosa ’Poppius’ FinE® I-VI

Leveäkasvuinen ja kaarevaoksainen noin 2 metriä korkea pensasruusu. Kasvattaa runsaasti juurivesoja. Kukat puolikerrannaiset ja vaaleanliilat. Kiulukat pitkulaiset ja väriltään tummanruskeanpunaiset.

Valamonruusu Rosa ’Slendens’ FinE® I-V (VI)

Tuuheakasvuinen, erinomainen suojus- ja aidanne pensas. Korkeus täysikasvuisena 1,5-2 metriä. Hyvä talvenkestävyys. Kauniit karmiininpunaiset kukat, joissa keskellä näkyvät keltaiset heteen. Kiulukat puna-oranssit ja päärynän muotoiset.

Kirkonruusu Rosa Francofurtana-Ryhmä FinE® I-III

Runsaasti kukkiva, tuuhea pensasruusu. Kukkii kerrannaisin, ruusunpunaisin kukin. Versot alhaalta piikikkään, nuoret versot piikittömiä. Kasvattaa juuriversoja.

Puistoruusu Rosa ’Ilo’ FinE® I-IV(V)

Tiheäkasvuinen ja kookas pensasruusu, joka kasvaa noin 2 metriä korkeaksi ja leväksi. Sopii hyvin aidanteeksi tai yksittäiseksi koristepensaaksi, mutta myös seinän viereen, sillä taipuisia oksia voi ohjata kasvamaan säleikköön. Versot ovat piikittömiä ja helppoja käsitellä. Kukat ovat litteitä, puolikerrannaisia ja lämpimän vaaleanpunaisen sävyisiä. Kukkii heinäkuussa. Lehtien syysväri vaihtelee keltaisen ja oranssin eri sävyin. Näyttävä ja hyvin talvenkestävä lajike.

Tarhapimpinellaruusu ’Tove Jansson’ FinE® I-V

Pystykasvuinen, puolitoistametriseksi kasvava pensasruusu. Kirjailija Tove Janssonin mukaan nimetty ruusu kukkii alkukesällä tummanpunaisin, yksinkertaisin kukin. Syksyllä runsaasti tummanpunaisia kiulukoita ja lehtien syysväri on kuparinen. Kasvattaa juuriversoja. Todettu hyvin talvenkestäväksi, jopa pohjoisempana kuin V -vyöhykkeellä.