Pihan suunnittelu kannattaa

Varsinkin uuden pihan toiminnot ja rakenteet on syytä suunnitella paikoilleen etukäteen, mutta myös olemassa olevaa pihaa voi parantaa toimivammaksi ja paremmin omistajiensa käyttötarpeita vastaavaksi. Istutusalueita on syytä uudistaa, mikäli kasvit eivät viihdy paikoillaan tai niiden hoito on työlästä. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty; vaikket heti tekisikään kaikkea on valmiin suunnitelman mukaan helppo edetä pikkuhiljaa.

Säästä aikaa, rahaa ja ympäristöä

Aikaa, rahaa ja ympäristöä säästyy kun suunnittelet pihan etukäteen. Kokonaisuus pysyy yhtenäisenä ja pihasta tulee kerralla toimiva. Etukäteen mietityt valinnat ovat järkeviä ja kestäviä. Pihan toteutus on helppo aikatauluttaa useammalle vuodelle ja kustannuksien arvioiminen on helpompaa. Säästät rahaa kun tilaat kasvualustan kerralla isommassa erässä ja teetät kaikki kaivinkone-, sähkö- yms. työt kerralla.

Jos vasta suunnittelet talon rakentamista, kannattaa pihan suunnittelu aloittaa samaan aikaan. Taloa rakennettaessa pihassa on joka tapauksessa työkoneita, joita voi samalla kertaa hyödyntää myös pihan rakentamisessa. Tontilla säilytettävät puut ja mahdollinen muu kasvillisuus on syytä päättää ennen talonrakennuspuuhiin ryhtymistä ja merkitä ja suojata ne, jotta ne eivät vahingoitu.

Tee kestäviä ja järkeviä valintoja

Kun pihan suunnittelee ja rakentaa huolellisesti se kestää pitkään ja on helppohoitoinen. Kun selvität etukäteen kasvien vaatimat maaperä- ja valaistusolot ja sijoitat ne sopiville paikoille ei niitä tarvitse myöhemmin siirrellä.

Kun suunnittelet pihan etukäteen, osaat huomioida pihan tyylin ja olemassa olevat olosuhteet. Omat ja perheen toiveet ja tarpeet tulevat varmasti huomioiduiksi.

Piha ei ole koskaan valmis! Hyvin suunniteltu piha elää perheen mukana ja mukautuu eri elämänvaiheisiin.

Apua suunnitteluun

Pihan suunnittelu vaatii erikoistietoja ja –taitoja, ja myös aikaa. Uusissa ja laajoissa kohteissa kannattaa usein ostaa pihasuunnittelu ja -rakentaminen osittain tai kokonaan palveluna. Vanhaa pihaa kunnostaessa saattaa riittää pihasuunnittelijan konsultointikäynti. Jos olet vähänkin epävarma omista taidoistasi, turvaudu asiantuntijaan.

Viherympäristöliiton jäsenyhdistyksistä pihasuunnittelua tekee mm. Maisemasuunnittelijat ry.