Valaistus

Riittävä ja hyvin suunniteltu valaistus lisää pihan käyttöaikaa, parantaa turvallisuutta ja luo tunnelmaa pihalle. Valaise kulkuväylät hyvin ja suunnittele oleskelualueelle himmeämpi tunnelmavalaistus. Tunnelmaa tuovat myös lyhdyt ja kynttilät.

Korosta kohdevaloilla pihan kasvillisuutta ja näyttäviä paikkoja. Varo kuitenkin liiallista ja luonnotonta valaistusta. Tarkista myös miltä valaistus näyttää asunnon sisältä ja tontin ulkopuolelta katsottuna. Älä polta valoja turhaan, suosi liiketunnistimia ja ajastimia. Suunnittele kaapelit ja pistorasiat kohdalleen, ja huomioi ne myös rakennusaikataulussa. Jos teetät sähkötöitä mieti samalla riittääkö kausi- ja jouluvaloille pistorasioita. 

Jos rakennat uutta pihaa tai teet isompaa piharemonttia kannattaa valaistus uusia samalla, kun pihaa muutenkin kaivetaan. Jälkikäteen kaapelien kaivaminen maahan on työläämpää, kun pihassa on jo kasvillisuutta eikä kaivuri välttämättä enää mahdu pihaan. Lapiohommat puolestaan vievät aikaa.

Erilaiset valaisimet eri tarkoituksiin

Valaise kulkureitit ja oven pielet hyvin, jotta niillä kulkeminen sujuu turvallisesti myös pimeässä. Joitakin toimintoja on myös hyvä valaista, että esimerkiksi roskapussin voi viedä pimeässä turvallisesti. Turvallisuutta lisää myös talon numeron valaiseminen, niin hälytysajoneuvot löytävät tarvittaessa helpommin perille. Pihavalaistus kertoo varkaille talon väen olevan kotona ja saattaa siten estää murtovarkauden.

Lämpimän sävyinen valo tuo lämpöä oleskelualueelle. Kasvien valaisemiseen sopivat parhaiten viileämmät sävyt. Kesämökille riittävät aurinkokennovalot ja myrskylyhdyt. Ympärivuotisessa käytössä sähkövalot toimivat paremmin. Suunnittele valaistus käyttötarkoituksen mukaan.

Valolla voi tuoda myös tunnelmaa valaisemalla pihan yksityiskohtia, kuten vesiaihe, puun runko tai kaunis kasvi. Tunnelmavaloa voi tuoda myös kynttilälyhdyillä sekä joulu- ja kausivaloilla.

Valaisimen tyyli

Valitse pihan muuhun tyyliin sopivat valaisimet. Jos olet valinnut pihan tyyliksi modernin tyylin valitse myös modernit valaisimet. Luonnollisempaan tyyliin sopivat huomaamattomat valaisimet, romanttiseen tyyliin puolestaan koristeelliset valaisimet. Valitse valaisimen väri pihan tyyliin ja tunnelmaan sopivaksi, niin se näyttää hyvältä valoisaankin aikaan.

Apua ammattilaiselta

Sähkötyöt pitää teettää alan ammattilaisella. Myös valaistussuunnitelmia saa sähköalan ammattilaisilta, arkkitehdeilta ja pihasuunnittelijoilta. Jos teen valaistussuunnitelman itse tee se pimeässä tai ainakin hämärässä, jolloin huomaat selvästi, missä paikoissa valoa tarvitaan.