Suojaa kasvit kevätauringolta

Kirkas auringonpaiste ja valoa heijastava hanki koettelevat nuoria hedelmäpuita ja ikivihreitä kasveja. Aurinkoisena päivänä lämmenneet ja pakkasyönä jäähtyneet rungot halkeilevat ja neulaset sekä lehdet ruskettuvat.

Mitä korkeammalle aurinko kevään edetessä  kiipeää, sitä suuremmiksi tulevat yö- ja päivälämpötilojen erot. Talvisuojat kannattaa laittaa paikoilleen syksyllä tai viimeistään helmikuussa, ja ottaa pois vasta sitten, kun yölläkään ei ole enää pakkasta, ja maa on sulanut. Maan sulamista voi jouduttaa kastelemalla maata lämpimällä vedellä. Kastelussa on kuitenkin oltava varovainen, koska liian aikaisin kasvuun lähtevät kasvit, voivat paleltua kevään kylminä hetkinä.

Ikivihreät kasvit

Kevätaurinko lämmittää ikivihreitä kasveja, kuten havukasveja ja alppiruusuja. Kasvit eivät saa jäätyneestä maasta vettä haihtuneen tilalle ja ne  kuivuvat ja neulaset ruskettuvat helposti. Kuivumista ehkäistään huputtamalla nuoret havupuut ja -pensaat varjostuskankaalla tai -verkolla.  Suoja ei saa olla umpinainen. Jos käytät tiiviimpää säkkikangasta, jätä suojaan pieni tuuletusaukko. Hyvän suojan saa myös pingottamalla kangas varjostavaksi seinämäksi kasvien eteläpuolelle.

Jos lunta on tarpeeksi, matalien havukasvien päälle voi taittaa ilmavasti kuusenhavuja ja lapioida havujen päälle kevyttä pakkaslunta. Havut suojaavat kasveja senkin jälkeen, kun lumi on keväällä sulanut.  Kasvien ympärille voi laittaa maahan keppejä tai rakentaa puisen kehikon, joiden varaan varjostuskangas pingotetaan. Tämä suoja sopii erityisesti alppiruusuille.

Puut

Puiden rungot voidaan suojata auringon säteiltä pakkaspeitteellä. Peite kiedotaan löyhästi rungon ympäri ja kiinnitetään narulla niin, että se pysyy paikoillaan. Suoja jätetään auki sekä ala- että yläosasta. Kun ilma pääsee kiertämään, ei rungon pinnalle tiivisty kosteutta. Altteimpia vaurioille ovat nuoret puut, joiden rungon kuori ei ole vielä paksuuntunut ja hedelmäpuut.

Puiden rungot voi valkaista myös maalaamalla tai ruiskuttamalla ne rungonvalkaisuaineella, jota saa valmiina puutarhamyymälästä. Valkaisuaineen voi tehdä myös itse sekoittamalla 5 l vettä, 5 l rasvatonta maitoa ja 2 kg sammutettua kalkkia.