Fines herbes

Perinteisessä ranskalaisessa Fines herbes yrttiseoksessa on kirveliä, persiljaa, rakuunaa ja ruohosipulia. Yrtit täydentävät toistensa aromeja, mutta sopivat myös yksinään monenlaisten ruokien mausteeksi.

Maustekirveli eli kirveli (Anthriscus cerefolium)

Maustekirveli kasvaa ruukussa ikkunalaudalla ja parvekkeella. Parhaiten kasvi viihtyy ulkona. Nopeakasvuinen kirveli voidaan kylvää ruukkuun ja yrttipenkkiin useita kertoja kesän aikana. Voimakkain aromi kehittyy varjoisalla kasvupaikalla.

Maustekirveli on monikäyttöinen yrtti, joka sopii sekä lihan että kalan mausteeksi ja mm. keittoihin, sieni- ja vihannesruokiin ja salaatinkastikkeisiin. Aromi muistuttaa lakritsia ja anista.. Kirveli lisätään ruokaan valmistuksen loppuvaiheessa.

Maustekirveli kasvaa ruukussa ikkunalaudalla ja parvekkeella. Parhaiten kasvi viihtyy ulkona. Nopeakasvuinen kirveli voidaan kylvää ruukkuun ja yrttipenkkiin useita kertoja kesän aikana. Voimakkain aromi kehittyy varjoisalla kasvupaikalla.

Kirveli säilyy kuivattuna ja pakastettuna.

Silopersilja (Petroselinum crispum var. crispum)

Silopersilja, samoin kuin kähärälehtinen sisarensa, viihtyy hyvin ruukussa aurinkoisella ja puolivarjoisella ikkunalaudalla ja parvekkeella. Persilja kestää kylmää, joten lasittamattomaltakin parvekkeelta satoa saadaan pitkälle syksyyn. Yrttipenkissä persilja säilyy talven yli ja versoo jo aikaisin seuravana keväänä.

Pehmeän makuista, aromaattista silopersiljaa käytetään kähärälehtisen tavoin lihan, kalan ja lintujen mausteeksi. Yrttiä käytetään myös keittoihin, kastikkeisiin ja kasvisruokiin sekä maustamaan muna- ja juustoruokia sekä pastaa. Persilja lisätään ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa.

Persilja säilyy kuivattuna ja pakastettuna.

Rakuuna (Artemisia dracunculus)

Hienoarominen ranskalainen rakuunsa on sopivan kokoinen ruukkuviljelyyn. Roteva, jopa puolitoistametriseksi kasvava venäläinen muoto sen sijaan  kuuluu kasvimaalle.

Ranskalainen rakuuna ei tee siemeniä, joten taimi kannattaa ostaa valmiina, ellei ystävän ikkunalaudalla kasva niin rehevä rakuuna, että siitä saa pistokkaita. Kaupan ruukkuyrtit ovat yleensä venäläistä rakuunaa.

Rakuuna on kana- ja kalaruokien mauste, mutta sitä voi käyttää myös liha- ja munaruokiin. Rakuuna antaa hienostuneen maun myös porkkanoille ja muille keitetyille kasviksille. Ripaus tuoretta rakuunaa kuuluu myös bearnaisekastikkeeseen.

Ylimääräinen sato kannattaa kuviata.

Ruohosipuli (Allium schoenoprasum)

Miedosti sipulille tuoksuva ja maistuva ruohosipuli kasvaa ruukussa ja laatikossa aurinkoisella ikkunalaudalla ja parvekkeella. Pyöreät ontot lehdet muodostavat tuppaan, josta on helppo irrottaa jakotaimia. ruohosipulia kasvatetaan myös siemenestä.

Ruohosipuli sopii mm. salaatteihin, keittoihin, kastikkeisiin ja pataruokiin – kaikkialle, missä sipulia muutenkin käytetään. ruohosipuli kannatta käyttää tuoreena, jotta kaikki sen sisältämät vitamiinit sadaan talteen.

Parhaiten ruohosipuli säilyy pakastettuna – kuivatessa iso osa aromista haihtuu.