Piha omenapuun katveessa

Pihan asukkaat ovat hankkineet omakotitalon pari vuotta aikaisemmin ja keskittyneet aiemmin sisätiloihin, nyt huomio on kääntynyt piha-alueeseen. Asukkaat ovat mieltyneet rehevään ja monipuoliseen, jopa osittain villiin pihaan. 

Pihalla onkin runsas ja rehevä kasvillisuus, monia pensaita, perennoja, omenapuita ja kookkaitakin puita. Lajisto on monipuolinen, tarjoten runsaasti suojapaikkoja niin pieneliöille kuin linnustolle. Osa kasvillisuudesta erityisesti pensaiden koettiin tarvitsevan uudistamista, eli leikkausta sekä joiltakin osin uudelleen sijoitusta. Kasvimaa sijaitsi puiden varjostamalla paikalla ja oli sammaleinen, mutta hyötykasvien kasvatusta haluttiin jatkaa edelleen. Viljelylaatikot katsottiin paremmaksi vaihtoehdoksi.

Vinkkejä haluttiin niin kasvillisuuden hoitoon kuin hyötykasvilaatikoiden sijoitukseen. Monimuotoisuuden lisäämiseksi päädyttiin jättämään talon taakse omenapuiden aluskasvillisuus vähemmälle ruohonleikkaukselle, jopa hieman niittymäiseksi. Kesän läpi jopa villinä rehottanut niittyosa niitettiin syyskuun alussa alas ja kasvusto korjattiin pois. Maapohja määriteltiin reheväksi, koska siellä kasvoivat koiranputket, vadelmat, keltapiiskut sekä nokkoskasvustot.

Varjoiselle kasvimaan paikalle perustettiin nurmikko. johon on mahdollista siirtää myöhemmin pyykinkuivatusteline. Pensaita pihalla on mm. korallikanukka ja heisiangervo, joka nuorennettiin leikkaamalla. Olemassa olevaa kasvillisuutta säilytettiin kuitenkin mahdollisimman paljon. Pihalla on säilynyt vanhoja perennoja kuten pioneja, joista asukkaat pitivät.

Hyötykasvilaatikot sijoitettiin aurinkoiseen ja suojaiseen paikkaan, josta niitä voi ihailla omenapuiden katveessa olevalta istuskelualueelta. Satoa alkoi tulla jo heti alkukesällä salaatin sekä yrttien muodossa.


Lisää ja vaali pihan monimuotoisuutta

  • hoidan kasveja oikein
  • vaali perinnekasveja
  • lisää kasvillisuutta
  • vaali erilaisia elinympäristöjä
  • perusta luonnonkasviniitty