Kohopenkki

Kohopenkeissä kasvualustaa korotetaan korkeammalle penkin reunojen avulla. Reunat voivat olla esimerkiksi luonnonkiviä, muurikiviä, turveharkkoja tai puuta. Kohopenkit sopivat erityisesti savimaille ja kivikkoisille pihan kohdille. Myös perinteistä viljelylaatikkoa voidaan kutsua kohopenkiksi. Suunnittele riittävän isoja ja ympäristöön kiinnittyviä kohopenkkejä. Kohopenkki keskellä nurmikkoa on irrallisen näköinen. Sido kohopenkki ympäröivään kasvillisuuteen, rinteeseen, kulkuväyliin tai muihin rakenteisiin. 

Kohopenkin perustaminen

Kohopenkki on helppo perustaa minkälaiselle alustalle tahansa. Kohopenkin voi perustaa suoraan lyhyeksi leikatun nurmikon päälle. Tällöin asennetaan penkin reunat ja nurmikon päälle tuodaan uutta multaa. Katso multakerroksen paksuus alta. Huomioi, että kalliolle tai asfaltille perustettaessa kasvualustan tulee olla syvempi, koska alla ei ole perusmaata.

Kasvualustan vähimmäissyvyys

Katso kasvualustan vähimmäissyvyydet alta:

Taimivälit ja kasvualustojen syvyydet

Penkin reunat

Kohopenkin reunojen tekemisessä vain mielikuvitus on rajana. Siihen voidaan käyttää luonnonkiviä, muurikiviä, lavakauluksia tai mitä tahansa riittävän kestävää materiaalia, kuten vanhoja tiiliä, kattotiiliä, puun runkoja jne. Kohopenkin voi perustaa myös vaikkapa lasten vanhaan hiekkalaatikkoon. Nurmikon leikkuun helpottamiseksi kannattaa reunan viereen asentaa esimerkiksi yksi rivi laattoja.