Ikkunakurkku
Ikkunakurkkua on helppo kasvattaa ruukussa ikkunalla. Se tuottaa satoa useamman kuukauden ajan ja kiemurtelevat kurkunversot ovat myös koristeellinen kesäverho.
Perinteisesti kurkut kasvavat kasvihuoneissa ja avomaalla, mutta kasvattamista kannattaa siis kokeilla myös valoisalla ikkunalla ja parvekkeella.
Valoa, vettä ja ravinteita
Keväällä kurkku viihtyy hyvin valoisalla eteläikkunalla, kesän paahteisimpina päivinä paikka voi olla jopa liian kuuma ja silloin on hyvä varjostaa esim. valo- tai säleverhoilla. Itä- ja länsi-ikkunallakin kurkku kasvaa hyvin. Kun valoa on vähemmän, sato jää pienemmäksi ja kurkku kasvaa lehtevämmäksi. Kaunis ja rehevä kasvusto on hyvin koristeellinen.
Kurkku viihtyy tasaisen kosteassa mullassa. Herkkä juuristo ei siedä kuivumista, eikä liikamärkyyttä. Kasvatusastiaksi kannattaa valita mahdollisimman suuri ruukku, mitä enemmän kasvualustaa, sitä helpompi se on pitää tasaisen kosteana. Kurkku kasvaa hyvin myös altakasteluruukussa.
Kasvuun ja runsaan sadon tuottamiseen kurkku tarvitsee myös paljon ravinteita. Varastolannoitus on helppo tehdä ja se sopii kurkulle hyvin.
Itsepölyttyvä lajike
Ruukku- tai amppelikasvatukseen tarkoitetut kurkkulajikkeet, jotka ovat itsepölyttyviä, sopivat myös ikkunaviljelyyn. Itsepölyttyvä eli partenokarppinen lajike muodostaa kurkkuja ilman pölytystä ja hedelmöitystä.
Esimerkiksi ”Baby F1” lajike on itsepölyttyvä ja sopii hyvin sisällä kasvatettavaksi. Sillä on tiivis kasvutapa, maukkaat kurkut ovat ohutkuorisia ja ne poimitaan 8–10 cm pituisina. Muita kokeilemisen arvoisia lajikkeita ovat ”Piccolino”, ”Kalimero”, ”Iznik” ja ”Delta Star”.
Taimien kasvatus
Ikkunakurkun kylvöjä voi tehdä helmikuusta toukokuulle saakka. Kasvatusta voi kokeilla talvellakin, mutta valo on silloin kasvua rajoittava tekijä ja lisävalo on tarpeen. Satoa saa noin 10 viikon kuluttua kasvatuksen aloittamisesta.
Varaa kylvöastioita ja puhdasta taimikasvatusmultaa. Liota siemeniä muutama tunti ennen kylvöä. Kylvä siemenet multaan noin 2 cm syvyyteen. Lue lisää kasvien taimikasvatuksesta Marttojen oppaasta.
Istutus
Kun taimiin on kasvanut sirkkalehtien lisäksi myös kasvulehdet (noin 2 viikkoa) taimet voi istuttaa varovasti lopullisiin kasvatusruukkuihin.
Käytä myös istutusmultana puhdasta multaa. Tavallinen kaupan puutarhamulta sopii hyvin. Jos säilytät multaa ulkona, ota multa sisälle lämpiämään hyvissä ajoin ennen istutusta. Mullan tulee olla huoneenlämpöistä ja kosteaa istutushetkellä.
Istuta taimet samaan kasvusyvyyteen, kuin missä ne ovat kasvaneet aikaisemmin. Lisää ruukun reunaan 1–2 kohtaan varastolannoitus, 0,5 litraa kananlantarakeita 10 litran ruukkuun. Tarkista määrä lannoitepakkauksesta. Peitä rakeet mullalla, niin ne eivät haise. Merkitse ruukkuun lannoitteen paikka, niin osaat tarvittaessa laittaa samaan kohtaan lisälannoitetta. Varastolannoituksesta ja ruukkuviljelystä löydät lisätietoa Marttojen ruukkuviljely-sivulta.
Laita tukinaru valmiiksi. Upota narun toinen pää multaan taimen alle ja toisen pään voit kiinnittää ikkunan yläosaan tai kattoon kurkun kasvaessa. Esimerkiksi juuttinaru on karhea ja siihen kurkun kärhöt tarrautuvat hyvin kiinni. Satoa tuottava kasvusto voi olla hyvinkin painava, joten tee tuenta vahvasti.
Hoida säännöllisesti
Pidä multa tasaisen kosteana. Tarkista mullan kosteus päivittäin ja kastele tarpeen mukaan huoneenlämpöisellä vedellä. Jos kasvu on vaaleaa ja heikkoa, vaikka valoa on riittävästi, on aika lisätä varastolannoitetta.
Kurkun versot kasvavat usein yli 2 metriä pitkiksi. Ohjaa versoja tukeen. Versoja ei yleensä tarvitse leikata, mutta liian pitkiksi kasvaneista versoista voi katkaista latvan pois. Lehtiä voi myös harventaa. Kellastuneet ja kuolleet kasvinosat kannattaa poistaa.
Korjaa satoa
Poimi sato kaksin käsin, pidä kiinni versosta ja kierrä kurkku irti toisella kädellä. Älä anna kurkkujen kasvaa liian suureksi.
Ikkunakurkku voi tuottaa satoa koko kesän, ja viljelyä voi jatkaa myös syyskaudella, niin kauan kun valoa riittää. Usein kasvusto huononee kuitenkin keskikesällä ja se kannattaa poistaa. Kevään ja kesän aikana ehtii ikkunalla kasvattamaan useammankin kurkkukasvuston.
Kierrätä jätteet
Kasvatuksen päätyttyä kasvijätteet voi viedä kompostiin tai biojätekeräykseen. Mullan voi hyödyntää puutarhassa. Jos kasvit ovat olleet terveitä mullan voi käyttää myös seuraaville ruukkuistutuksille parannettuna.
Tiesitkö, että ruukuissa voi kasvattaa monenlaista syötävää?
Katso marttojen ohjeet ruukkuviljelyyn ja kasvikohtaiset vinkit.